‘Halk karşıtı’ yasa

0
330
Levan Mikaa – Ahra Aristava

Apart otellerin ve apartman dairelerinin yasal statüsü hakkında yankı uyandıran yasa tasarısına tepki gösteren Abhazya Egemenliğini Koruma Komitesi Başkanı Levan Mikaa, daire satışının ve ülkeye yabancıların yerleşiminin yarattığı tehlike konusunda uyarı yaptı.

Abhazların kendi anavatanlarında azınlıkta ve asimilasyon tehdidi altında bulunduklarını belirten Mikaa, geçmişte yaşananları hatırlatarak şu ifadeleri kullandı: “Stalin ve Beria’nın başlattığı yayılma politikaları sonucunda Abhazya’nın başkenti Gürcülerle dolmuştu. Abhazlar nüfusun yüzde 15’ini oluşturuyordu. Sadece bazı küçük yerleşim bölgelerinde Abhaz dilinde iletişim kurabiliyorlardı. Tüm şehir Gürcüydü, şehrin en iyi yerlerinde yaşıyorlardı, sadece Sohum şehrini değil tüm sahili işgal ediyorlardı. Gagra’yı da Oçamçira’yı da.

Birisi size asimilasyon olmadığını söylerse, buna inanmayın! Her taraftan asimile olduk. Dilimiz ve kimliğimizin kaybolmasıyla halk olarak biz de yok olabiliriz.”

Veteran örgütü Ayayra’nın başkanı Vianor Aşba, önerilen tasarının her durumda “halk karşıtı” olduğunu söyleyerek, yasanın karşısında olduklarını açıkladı.

Konuyla ilgili Echo of Caucasus’a açıklama yapan ekonomist Ahra Aristava,  halkın tasarıya karşı çıkmasının nedenlerini şu sözlerle açıkladı: “Bu bizim tarihimizden geliyor, çünkü Abhaz halkı 19. yüzyılda sürgün yaşadı, Stalinist baskılardan geçti, sadece birkaç gün içinde Abhazya’nın en eğitimli 700’den fazla insanı NKVD tarafından Gumista Nehri’nde öldürüldü. Ve sonra da kendi ülkemizde azınlık olduğumuz zamanları yaşadık. Doğal olarak halkın bu koruma refleksi işe yarıyor, kimse yeniden azınlık olmak ve hayatta kalma mücadelesi vermek istemiyor, bunların hepsini zaten yaşadık.

Abhazya liderliğinin, zenginleri desteklemek için bir yol izlediğini görüyoruz.Tüm bunlar bir sahipler sınıfının yaratılması ve yabancı yatırımcıların desteklenmesi gerçeğiyle bağlantılı.”

 

Haber: Serap Canbek

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz