‘Anavatanımız, yöneticilerin kişisel mülkü değildir!’

0
475

Diasporadan Abhazya’daki ‘Apartman Yasası’na tepki

Abhazya’dan 22 Haziran’da bir ses yükseldi. Türkiye diasporası, anavatandan yükselen sesi destekledi.

Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanı Aslan Bjania’nın onaylayıp Meclis’e gönderdiği 30 bin yeni konut yasasının onaylanmaması ve hatta yasanın geri çekilmesini talep eden bir çıkış söz konusu.

‘Oligarkların projesi’ olarak nitelenen yasanın etno-demografik yapıyı bozacağı ve süregiden asimilasyonu hızlandıracağı temel gerekçesi ile “Abhazya Cumhuriyeti’nin Bağımsızlığını Koruma Komitesi”, ‘halk inisiyatifi’ imzasıyla yayımladığı bildiride diaspora desteğini de talep etti.

‘Diaspora Abhaz Halk İnisiyatifi’, “ABHAZYA CUMHURBAŞKANI ve YÖNETİCİLERİNE UYARI; VATANSEVERLERE ÇAĞRI!” başlığı ile bir bildiri yayımladı:

“…Haberdar olduk ki, Abhazya hükümeti yürürlüğe koymaya çalıştığı ‘Apartman Kanunuyla’ ülkenin kapılarını yatırımcılara açarak altı bölgeye beşer bin adetten otuz bin yeni konut yaptırmaya ve bu mülkleri yabancılara pazarlamaya çalışıyormuş. Bunun manası ülkeye yüz elli bin yabancı gelecek demektir. Bu girişim, Kendi yurdunda demografik yapısı nazik sınırlarda gezen ve… Kendi dilini kültürünü topraklarında başat kılma imkânını bulamamış Abhazlar için ulusal intihar demektir. Bizler diaspora Abhazları ve Abhaz dostları olarak anavatanımızda yaşayan soydaşlarımıza şükran duyguları besliyor, büyük saygı duyuyor, hiçbir sebeple onların içişlerine karışmayı uygun görmüyoruz. Ancak bu, hiçbir şekilde dedelerimizin kemiklerinin gömülü olduğu toprakları menfaat hesaplarıyla peşkeş çeken ve ulusal geleceğimizi riske atanlara tavır almayacağımız manasına da gelmez. Biz Abhazya Anayasasında belirtildiği gibi bu ülkenin doğal vatandaşlarıyız. İşte bu bilinçle tüm soydaşlarımıza ‘ülkemiz o karanlığa girmeden harekete geçelim’ diyor ve var gücümüzle sesleniyoruz: KALKIN EY EHLİ VATAN!

Anavatanımız yöneticilerin kişisel mülkü değildir! Dolayısıyla, bu topraklarda egemenlik haklarını ve halkımızın varlığını tehdit edecek hiçbir proje dayatamayacakları gibi, akıllarından bile geçiremezler. Vatanımız bize atalarımızın kutsal bir emaneti; gelecek nesillerimizi üzerinde güvenle büyüteceğimiz beşiktir. Bu düşünce ve sorumluluk duygusuyla: Karanlık çetelerin menfaatleri için kanun tasarlayanlara karşı, kuvvetler ayrılığı ilkesini göz ardı edip özgür parlamentoya parmak sallayanlara karşı, vatanın selameti ve milletin güvenliğini riske atanlara karşı KALKIN EY EHLİ VATAN!”

Yayımlanan bildiriyle başlatılan imza kampanyasının 25 Temmuz akşamına kadar sürdürülmesi planlanırken sürenin uzatılması kararı alındı.

1864 imzaya ulaşıldığında, imzalar eşliğinde talep metni Abazaca ve İngilizce çevirileriyle birlikte Abhazya Cumhuriyeti Parlamentosu, ilgili kurumlar ve sivil toplum kuruluşlarına iletildi:

“Abhazya’da yaşayan değerli kardeşlerimiz

Abhazya Cumhuriyeti Meclisi’nin değerli üyeleri

Kamuoyunda ‘Apartman Yasası’ olarak gündeme gelen; Abhazya toprak yasası, mülk edinme hakları, toplamda 30 bin konutun yapımı konularını kapsayan yasa tasarısı tüm diasporamızı ve Abhazya Cumhuriyeti dostlarını derin endişeye sevk etmiştir. Konuya dair gerek Anavatandaki sivil halkta gerekse diasporadaki halkımızda ve sivil toplum kuruluşlarında ciddi kaygılar ve tepkiler oluşmuştur.

Diasporadaki Sivil Toplum Kuruluşları ve bireyler konuya dair tepki mesajları yayınlamış ve yasa taslağının geri çekilmesi için imza kampanyaları başlatmıştır. Ek1’de göreceğiniz üzere 14.07.2023 tarihinde başlatılan, 27.07.2023 tarihi saat 23.30 itibarıyla, kampanyada bugüne kadar toplanan 1864 adet imza bilgilerinize sunulmuştur.

Bu yasa tasarısı ile ülkeye taşınacak olan on binlerce yabancı nüfusun, dünyada zaten yok olma tehdidi altındaki diller sınıfında yer alan Abazacamızı anavatan topraklarda yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bırakacağı, demografik yapıyı ciddi anlamda altüst ederek ulusal varlığımızın yeniden ‘olmak ya da olmamak!’ sınırına taşıyacağı son derece açıktır. Halkımızın geleceğine yönelik geri dönüşü olmayan ağır tahribatlara sebep olacak bu tasarıyı şiddetle reddediyoruz. Abhazya halkına sorulmadan, onayı alınmadan ve anavatanın ayrılmaz bir parçası olan diasporayı da yok sayarak alınacak hiçbir kararı kabul etmemiz asla mümkün değildir. Bizler nerede olursak olalım Abhazya’ya gönülden bağlıyız ve bugün bunu fiilen gerçekleştiremiyorsak bile geleceğini o topraklara ait hisseden insanlarız. Bundan dolayı da ülkemiz ve ulusal varlığımız söz konusu olduğunda sessiz kalmamız beklenilemez.

Bizler bu yasa tasarısının gündeme getirilmiş olmasını bile büyük bir talihsizlik olarak kabul ediyoruz ve her şeyden önce, vatan savunmasında verdiğimiz şehitlerimizin kemiklerini sızlattığını düşünüyoruz.

Buna kimsenin hakkı yoktur.

Abhazya Cumhuriyeti için yapılacak yatırımların, ülke halkının haklarına, yararına ve hatta doğal yaşamına uygun tasarlanması, binlerce yıldır canlarımız pahasına koruya geldiğimiz ulusal varlığımızı, yine binlerce yıl sonrasına taşımayı amaçlayan bir anlayışla uygulamaya konması Ulusal Meclisten öncelikli beklentimizdir. Bu akıl ve vicdan çerçevesinde yol alınması için sizleri göreve davet ediyor, aksi takdirde tarihin ve ulusal vicdanın bu yanlış karara destek verenleri asla affetmeyeceğini de bir kez daha altını çizerek ifade etmek istiyoruz. 

Selam ve saygılarımızla.

Abhazya İnisiyatif Grubu”

Temmuz ayı sonu tatile girecek mecliste, tatil öncesi yasa teklifinin görüşülmeyeceği bilgisi alınırken gazete yayımlandığı tarihte imza kampanyası devam ettiriliyordu.

https://www.facebook.com/100094731200914/posts/118054538028919/?mibextid=rS40aB7S9Ucbxw6v

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz