Süslü Kadınlar Bisiklet Turu 2. kez Ayvalık’ta

0
907
Fotoğraf: Femihan Özden

İzmir’de tarih öğretmenliği yapan bisiklet sevdalısı Sema Gür 2013 yılında “Sokakta biz de varız” demek için bir etkinlik başlattı, adını “Süslü Kadınlar Bisiklet Turu” koydu.

Etkinlik bağımsız bir taban hareketi; şirketler, kurumlar, dernekler ve hatta şehirlerin bisiklet kulüpleri tarafından düzenlenemez, tura kayıt yapılamaz, ücretsiz ve herkese açıktır.

Süslü Kadınlar Bisiklet Turu bisklete herkesin binebildiğini, hatta çok güzel bindiğini ve hatta süslü püslü binebildiğini göstermek için her yıl eylül ayının 3. haftası düzenlenmekte.

Bu bir farkındalık hareketi… Aamacı daha çok kadının bisiklete binmesini teşvik etmek ve belediyelerden güvenli bisiklet ulaşımı altyapısı talep etmektir. Gülümseyen bir eylemdir.

Sema Gür’ün Facebook üzerinden duyurduğu ve 15 kişi ile gerçekleştireceğini düşünerek gittiği etkinliğe ilk yıl 300 kadın katıldı, ikinci yıl sayı ikiye katlandı, üçüncü yıl 10 şehirde eşzamanlı olarak yapıldı ve yerli ve yabancı basında yer aldı. 2018’de Türkiye ve Avrupa’da toplam 70 şehirde yapılan etkinlik, “uluslararası bir kadın hareketi” olarak AB Ulaşım Komisyonu tarafından tanındı.

Fotoğraf: Murat Sanlı

2019’da dünyanın 115 şehrinde eşzamanlı yapılan hareket, Copenhagenize Index 2’de “dünyanın en başarılı taban hareketlerinden biri” olarak açıklandı.

Uzun zamandır toplu sürüşler yapan, sayıları 10’u geçmeyen Ayvalıklı bisikletli kadınlar ilk olarak 2022 yılında etkinliğe dahil oldu. Hemen ardından beden eğitimi eğitmeni Alev Çalış’ın önderliğinde “Askıda Bisiklet” hareketini başlatarak Ayvalık’ta bisiklete binmeyi bilmeyen ya da çok uzun zamandır bisiklet kullanmayan veya caddelerde bisiklete binmeye korkan kadınlara bisiklet öğretti, kullanmak için cesaret verdi.

Ve 17 Eylül 2023’te dünyanın 178 şehrindeki süslü kadınlarla eşzamanlı olarak Ayvalık’ta 60 kadın bisiklet sürdü.

 

Haber: Femihan Özden

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz