Kafkasya müzikleri konulu konferans

0
341

Kuzey Kafkas Devlet Sanat Enstitüsü tarafından 3-4 Ekim’de Kabardey Balkar Cumhuriyeti’nin başkenti Nalçik’te etnik enstrümanlar ve kimlik ilişkisine dair uluslararası bilimsel ve uygulamalı bir konferans gerçekleştirildi. “Şarkı ve Enstrümantal Türler Bağlamında Etnik Kimlik Konferansı: Gelenekler, Modernite ve Beklentiler” başlıklı programa Adigey, Kabardey-Balkar, Dağıstan, İnguşetya, Abhazya, Kuzey Osetya ve Karaçay Çerkes’ten akademisyen ve müzisyenler katıldı.

 

Birinci gün

Konferansın ilk günü Kuzey Kafkas Devlet Sanat Enstitüsü Rektörü Anatoly İzmailoviç Rakhaev’in açılış konuşmasıyla başladı.

Program, sunuculuğunu Fatima Feliksovna Haraeva’nın üstlendiği ve Beslan Galimoviç Ashhotov, Igor Vladimiroviç Matsievsky, Galina Valentinovna Tavlay, Alla Nikolayevna Sokolova, Madina Anzorovna Kojeva’nın katıldığı bölümle devam etti. Kafkasya’da müzik çeşitleri ve gelişiminin ele alındığı bir sonraki bölümün katılımcıları Mariet Chesikovna Anzarokova, Zuber Zaurbieviç Yevaz, Artem Vladimiroviç Pıs, Dıjin Çurey, Ali Hazretalievich Ligidov oldu.

Üçüncü oturuma ise Diana Alihanovna Apsova, Eva Anzorovna Mustafaeva, Sarmat Soslanoviç Bigaev idi. Oturumların ardından ünlü sanatçı Madina Saralp’ın Sanat Merkezi’ndeki Çerkes kostüm sergisi ziyaret edildi. Konferansın ilk günü “Pyat Tembrov” konseriyle son buldu.

 

İkinci gün

İkinci gün ise daha çok besteci ve müzisyenler söz aldı. İlk oturumun konuşmacıları Fatima Feliksovna Haraeva, Ludmila Evgenevna Kumekhova (Naloeva), Mihail Yosufoviç İmhanitsky, Aleksandır Sergieviç Bazikov, Madina Leonidovna Kaşirgova, Ludmila Vasilevna Varavina oldu. İkinci oturuma ise Madina Mihailovna Pashtova, Suzanna Arturovna Thalicokova, Zuber Zaurbieviç Yevaz katıldı. Üçüncü oturumun konuşmacıları Viaçeslav Musarbieviç Kerefov, Anatoly İvanoviç Tsey idi. İkinci gündeki oturumlarda müzisyen ve araştırmacılar başta şıkepşine olmak üzere Çerkes enstrümanlarının tarihine ve gelişimine dair bilgiler verdiler. Sonrasında Zuber Zaurbieviç Yevaz’ın şıkepşine ile İnguş müzik aleti çondargı anlattığı “Telli Halk Enstrümanları Atölyesi” gerçekleştirildi. Konferansın ikinci günü “Garmon – Kafkasya’nın Ruhu” konseriyle sona erdi.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz