Mariinsky Tiyatrosu’nun duayen şefi Valery Gergiev’in Türkiye turnesi

0
184

Birçok sanatsever tarafından “yaşayan en büyük şef” olarak tanımlanan Mariinsky Tiyatrosu Genel Müdürü ve Sanat Yönetmeni duayen Oset şef Valery Gergiev, Mariinsky Tiyatro Orkestrası ile Türkiye’de bir dizi konser verdi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın davetlisi olarak Türkiye’ye gelen Mariinski Orkestrası Türkiye’de ilk kez konser verdi. Ünlü şef Valery Gergiev yönetimindeki Mariinsky Theatre’ın ödüllü orkestrası, Türkiye turnesi kapsamında 8 Ekim’de Antalya Aspendos Antik Tiyatrosu, 10 Ekim’de CSO Ada Ankara ve 11 Ekim’de İstanbul AKM Türk Telekom Opera Salonu’nda farklı repertuvarlarla sahne aldı.  Aspendos konserinde müzik tarihinin sevilen popüler başyapıtlarından oluşan özel bir repertuvar yorumlanırken, Rus şef Valery Gergiev yönetimindeki Rusya Mariinsky Tiyatro Orkestrası, Ankara’daki konserinde Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ile aynı sahneyi paylaştı. CSO Ada Ankara Ana Salon’da yapılan bu tarihi konsere başkentliler büyük ilgi gösterdi. RF’nin ve Belarus Cumhuriyeti’nin Ankara büyükelçilerinin de izlediği konserde Rus besteci Dmitri Şostakoviç’in Do Majör tonunda 7 numaralı Senfonisi “Leningrad” Op.60 seslendirildi. 900 gün Nazi kuşatması altında kalan Leningard şehrindeki direnişin sembolü olan bu eser, işgal altındaki ilk seslendirilişinde bütün şehre dinletilmiş ve bir saat boyunca alkışlanmıştı; bu eserin Ankara’da seslendirilmesi manidar.

İstanbul AKM’deki konser ise özel bir anlam taşıyordu. Beyoğlu Kültür Yolu Festivali kapsamında Atatürk Kültür Merkezi’ndeki P. I. Çaykovski’nin Fındıkkıran Süiti ve 6 no’lu senfonisinin seslendirildiği bu konser, orkestranın şefi Valery Gergiev’in özel isteği üzerine, 6 Şubat’ta yaşanan depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımızın anısına ithaf edildi. Gergiev, performansı sırasında izleyiciler tarafından ayakta alkışlandı. Diğer şehirlerde olduğu gibi burada da Gergiev konser sonrası Oset camiamızla bir araya geldi.

Uzun yıllar boyunca dünyanın en büyük orkestraları ve opera evlerinin müzik direktörlüğünü üstlenen Gergiev, Rusya’nın Ukrayna operasyonundan sonra Almanya ve Amerika başta olmak üzere Batı ülkeleri tarafından konserleri iptal edilerek ambargoya maruz bırakılmış ve Münih Filarmoni Orkestrası’nın daimi şeflik görevinden alınmıştı. Daha sonra başka Rus sanatçılara da “Putin’i kınamadıkları” gerekçesiyle ambargo uygulanmaya başladı. Gergiev, aralık ayı başında RF’de “Yılın Kişisi” ulusal ödülünü aldı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz