‘Ömürlük Bir Tutkunun Sergisi: Eşsiz Kardeşler’

0
618

Sanatçılar Elmas Eşsiz ile Ayşe Eşsiz’in eserlerinin tanıtımını amaçlayan, İstanbul Kafkas Kültür Derneği’nin (İKKD) düzenlediği sergi 16 Kasım’da açılacak. Küratörlüğünü Denef Huvaj’ın, proje koordinatörlüğünü Esen Bal’ın, sergi koordinatörlüğünü Şelale Yılal’ın üstlendiği sergi 18 Kasım’a kadar Kethüda Hamamı Beşiktaş Kültür Merkezi’nde ziyarete açık kalacak. İKKD’nin sergiye ilişkin duyurusunda şu bilgiler aktarılıyor:

“Somut olmayan kültürel mirasın kuşaktan kuşağa aktarılmasında taşıyıcı işlevi gören en önemli unsurlardan birisi el sanatlarıdır. Toplumların yaşayış biçimlerini, sosyal yapılarını anlamak için ipuçları ile dolu bir arşiv niteliği taşıyan el sanatları tarihi, bugün yine kendi aktarıcıları, bir nevi gelenek taşıyıcıları ile devam ediyor ve kendi varlığını; dünü bugüne ekleyerek bir sonraki kuşak için var ediyor.

Sergimizde bu kıymetli kültür aktarıcılarından Elmas Eşsiz ile Ayşe Eşsiz’in yaşamlarından alıntılara ve geniş eser koleksiyonlarından parçalara yer veriyoruz.

Yaşamlarının uzun bir bölümünü Çerkes işleme sanatını öğrenmeye, geliştirmeye ve öğretmeye adayan iki kardeşin yaşamına atıfta bulunduğumuz sergimizi düzenlerken, onların salonlarında kendi ellerinden eserlerine bakıyor, hikâyelerini kendilerinden dinliyor hissetmenizi, hepimize nazikçe açtıkları evlerine sizlerin de misafir olmanızı istedik.

Bu iki günlük misafirlikte, Kuzey Kafkasya’nın kadim halklarından olan Adige, Abhaz ve Ubıhların altın nakışı ‘dışeyide’den Adige süs kamçılarına kadar geniş bir koleksiyon sizi bekliyor.”

 

Adres: Kethüda Hamamı Beşiktaş Kültür Merkezi

Ortaköy, Muallim Naci Cad. No: 39 Beşiktaş/İstanbul

Sergi Açılış Kokteyli: 16 Kasım 2023 Saat: 19.30

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz