Osman Kavala’ya verilen ödüle bakanlıktan tepki

0
133

2023 Václav Havel İnsan Hakları Ödülü, Gezi Parkı Davası’nda müebbet hapis cezasına çarptırılan işinsanı Osman Kavala’ya verildi.

9 Ekim’de Strazburg’da düzenlenen törene Osman Kavala adına katılan eşi Ayşe Buğra Kavala, ödülü Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Başkanı Tiny Kox’tan aldı.

“Eşim için bu büyük bir onur. Ama bu ödülü almak için bizimle burada olmadığı için çok üzgünüm” diyen Ayşe Buğra Kavala, ödül töreninde eşi tarafından kaleme alınmış mektubu okudu.

Cezaevinden yazdığı mektupta Kavala, jürinin kararından onur duyduğunu belirterek, ödülü “hukuksuz bir şekilde cezaevinde tutulan yurttaşlarına” ithaf ettiğini belirtti ve “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından hakkımda verilmiş, derhal serbest bırakılmama hükmeden kararlara rağmen, AİHM’nin otoritesini kuvvetlendirici ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin manevi ve nesnel gücünü sağlamlaştırıcı yeni olanaklara ve mekanizmalara ihtiyaç var” dedi.

Kavala, mektubunda ödülün kendisine Václav Havel’in 1980 yılında hapishaneden eşi Olga’ya yazdığı şu sözleri hatırlattığını yazdı: “En önemli şey umudunuzu kaybetmemek. Bu, dünyadaki dehşete göz yummamız gerektiği anlamına gelmiyor. Aslında yalnızca inancını ve umudunu kaybetmemiş olanlar dünyadaki dehşeti gerçek netlikle görebilirler.”

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Osman Kavala’ya, Václav Havel İnsan Hakları Ödülü verilmesine tepki gösterdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Václav Havel İnsan Hakları Ödülü’nün, ülkemizde hakkında yargı tarafından hükmedilen kesinleşmiş mahkûmiyet kararı bulunan bir kişiye verilmiş olması kabul edilemez” dendi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz