Alevi kurumlarından 10 Aralık mitingine davet

0
104

Alevi dernek ve kurumlarının temsilcileri, 10 Aralık’ta ‘Laik Eğitim, İnsanca Yaşam, Demokratik Türkiye’ sloganıyla Kadıköy’de gerçekleştirecekleri miting öncesinde basın toplantısı düzenledi.

Taksim Hill Otel’de 23 Kasım’da bir araya gelen Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Alevi Dernekleri Federasyonu (ADFE), Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK), Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV), Alevi Kültür Dernekleri (AKD), Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD), Demokratik Alevi Dernekleri (DAD), Cem Vakfı, Anadolu Alevi Canlar Federasyonu ortak açıklama yaptı.

 

“Eğitim dinselleştirildi”

Kurumlar adına açıklamayı yapan ABF Genel Başkanı Mustafa Aslan, hukukun ve anayasanın ayaklar altına alındığı bir süreçten geçildiğini vurguladı. “Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum” (ÇEDES) gibi projelerle ülkedeki laik eğitimin içeriğinin boşaltıldığını söyleyen Aslan, AKP iktidarının 21 yıldır başta eğitim olmak üzere insanların yaşamına her alanda müdahale ettiğini aktardı.

Aslan, eğitimin tümüyle dinselleştirdiğini aktararak, “AKP iktidarı iktidara geldiği günden beri özel teşviklerle imam hatip ortaokulları ve liseleri açtı. Baktılar ki bu buralara yeteri derecede bir katılım yok. Okulların tümünü imam hatipe çevirelim dediler ve eğitim sistemi öyle bir hale geldi ki 35 yıla yakındır Alevi kurumları ‘Zorunlu din dersleri kaldırılsın’ derken seçmeli zorunlu din dersleri geldi. Sadece din dersleri mi? Aslında eğitimin tümü dinselleştirildi. İçerik anlamında okullarda fen dersleri de matematik dersleri de artık dini referansla veriliyor. O yüzden laik ve bilimsel eğitimin tekrar hayat bulması için yıllardır vermiş olduğumuz mücadeleyi tekrar sokakta toplumsal bir muhalefeti gerçekleştirmek için laik eğitim ısrarımızı dile getireceğiz” dedi.

Başta Filistin ve Suriye olmak üzere savaşta her geçen gün daha çok kan döküldüğünü ifade eden Aslan sözlerine şöyle devam etti: “Başta çocuklar olmak üzere siviller, yaşlılar, kadınlar, gençler, doğamız katlediliyor ve bu kandan beslenen bu anlayışa karşı biz bu ülkede barış içinde insanca bir yaşam istiyoruz. Başta Alevi kurumları olmak üzere bu ülkede yıllardır; ‘Laik ve demokratik bir ülkeyiz istiyoruz’ dedik. Herkesin eşit olduğu, herkesin eşit yurttaş olarak kendini ifade ettiği, kendini bulduğu bir Türkiye özlemi ve mücadelesini yıllardır veriyoruz ve bugün de bulunduğumuz ortamda da bu mücadelenin ne kadar hayati olduğunu görüyoruz. Gerçekten de hepimiz eşit yurttaş olarak bu topraklarda yaşamak istiyoruz. Sabahleyin çocuğunu okula gönderen anneyle, pazarda evine bir ekmek götürmeye çalışan anne, Alevi olduğu için inancını yaşamayan bir Aleviyle, başka etnik kimliklere mensup olduğu için kendi anadilini kullanmayan Kürtler başta diğer toplumsal kesimlerle kardeşçe, huzur içinde, anayasal düzen içinde eşit yurttaş olmak istiyoruz.”

 

“Eşit yurttaş olmak istiyorum diyen herkesi bekliyoruz”

10 Aralık’ta demokrasiden, laiklikten, özgürlükten, insanca yaşamdan yana olan herkesi Kadıköy’de gerçekleştirecekleri mitinge davet eden Aslan, “Ülkede hukuk yok, adalet yok, insanca yaşamın her geçen gün kısıtlandığı bir süreç yaşıyoruz. ‘Ben nefes almak istiyorum. Ben eşit yurttaş olmak istiyorum’ diyen herkesi bekliyoruz. İnadına eşit yurttaşlık istiyoruz” diyerek sözlerine son verdi.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz