COP28 iki hafta sürecek

0
157

Dünya, iklim değişikliği ile mücadelede etkili bir yol haritası oluşturmak amacıyla Dubai’de düzenlenecek olan 2023 Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Konferansı (COP28) zirvesine odaklandı.

COP28 zirvesi, küresel ısınmayı 1,5°C’nin altında tutma hedefine yönelik çözüm bulmak için kritik bir adım olarak değerlendiriliyor. BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi‘ni (UNFCCC) imzalayan ülkelerin temsilcileri, her yıl düzenlenen bu zirvede iklim değişikliği ile ilgili eylem planlarını müzakere ediyor.

Geçen yıl Mısır’ın Şarm ElŞeyh kentinde Mısır’da düzenlenen zirvede (COP27) yoksul ve savunmasız ülkelerin, atmosfere pompalanan sera gazlarının daha da kötüleştirdiği iklim felaketleriyle yüzleşmelerine yardımcı olacak bir fon oluşturma konusunda bir karar alınmış, ama emisyonları azaltma konusunda kayda değer bir ilerleme kaydedilmemişti.

Pek çok bilimsel rapor, küresel ısınmanın 1,5 C ile sınırlandırılmasının aciliyetini ve bunun gerçekleşmesi için fosil yakıtın terk edilmesi gerekliliğini ortaya koyuyor. Hal böyleyken COP 28, ham petrol üretimi ve ihracatında dünyanın sayılı ülkeleri arasında yer almakla yetinmeyip tüketimi özendirme çalışmalarına destek veren Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) ev sahipliğinde gerçekleşecek ve 30 Kasım-12 Aralık tarihleri arasında iki hafta sürecek.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz