‘Tarihin Sessiz Tanıkları’

0
83

Turist rehberi ve yazar Nükhet Everi’nin “Süryani Köyleri – Tarihin Sessiz Tanıkları” adlı kitabının tanıtımı, Mardin Uluslararası Tasarım Vakfı Kültürhane bünyesinde hizmet veren Kebikeç Sahaf’ta yapıldı.

19 Kasım’da düzenlenen söyleşi ve imza gününde okurlarıyla buluşan Everi, yaşamından ve kitabın ortaya çıkışından kesitler anlattı.

”Eşi benzeri zor bulunur bir çeşitliliği yansıtan bu coğrafyayı, evrensel bir mirasa sahip olmanın getirdiği sorumlulukla ele almalı ve bu kültür mozaiğinin bizden sonraki nesillere aktarımına olanak sağlamalıyız” diyen Everi, Süryanilerin yoğun olarak yaşadığı alanı “Güneydoğu Anadolu’da, Dicle’yle Suriye sınırı arasında kalan yüksek kalker platosu, inişli çıkışlı tepeleri ve vadileriyle günümüzde bile hâlâ her yere ve herkese oldukça uzak” sözleriyle anlattı.

Süryanilerin sayıca azalmış olmalarına rağmen, Turabdin bölgesinden başka yerde yeşermesi mümkün olmayan kültürlerini ve Süryanicenin halk dili versiyonunu korumayı başardığına vurgu yapan Everi, “Bölgeyi tam anlamıyla tanımak ve anlamak için öncelikle Süryani kültürü detaylıca incelenmelidir” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz