Kahramanlık ve Ulusal Birlik Günü

0
80

Güney Osetya’da 23 Kasım, 23 Kasım 2010 tarihli Başkanlık kararından bu yana Kahramanlık ve Ulusal Birlik Günü olarak resmen kutlanmaktadır.

23 Kasım 1989’da, henüz öz savunma birimlerinin oluşturulmadığı bir zamanda silahsız Güney Osetyalı bir grup genç Gamsakhurdia liderliğindeki Gürcü neofaşistlerin Tskhinval’de “barışçıl bir miting” bahanesiyle Güney Osetya’nın başkentine girmek isteyen otomatik silahlarla silahlanmış binlerce haydudun yürüyüşünü göğüslerini siper ederek şehrin girişindeki Zguder yamacında durdurdu. Bunlar sadece cezaevlerinden salınmış suçlular değildi, aralarında ulusal üniforma giymiş askerler, muhafızlar, Gürcü özel kuvvetleri vb. de vardı. Amaçlarına ulaşsaydılar bu tam bir yıkım veya kölelik, en iyi ihtimalle de tarihi vatanlarından sürgün anlamına gelecekti.

23 Kasım 1989 Osetyalılara karşı yeni bir Gürcü soykırımının başlangıcıydı. O zamanlar Gürcistan resmi olarak hâlâ Sovyetler Birliği’nin bir parçasıydı, ancak fiili olarak kendi isteklerini cumhuriyetçi yetkililere dikte eden aşırı milliyetçilerin kontrolü altındaydı. SSCB’den ayrılma rotasını belirleyen Gürcistan’da büyük bir Oset karşıtı kampanya başladı. Tskhinval’de binlerce kişinin katılacağı bir mitinge giden ve Osetyalıları demir bir süpürgeyle Kafkasya sırtının ötesine süpürme sözü verenler onlardı. Gürcü milliyetçileri önlerine bir gücün çıkmasını beklemiyorlardı. İlk dakikalarda yolu kapatan o kadar az kişi vardı ki, yolu davetsiz misafirlere tamamen kapatmak için el ele tutuşup zincir halinde uzanmak zorunda kaldılar. Daha sonra bütün şehir oraya akın etti. “Kasaba halkı ellerinde sopalar ve bölge adliye binasının karşısında bulunan çitten söktükleri demir çubuklarıyla arkalarında durdu. Başka bir ülkede benzer bir başarı, bir hayranlık fırtınasına ve 300 Spartalının başarısıyla karşılaştırılabilecek lakaplara neden olurdu.” (İnal Tibilov) Gürcü milliyetçileri sıradan Tskhinvalli gençlerden böyle bir cesaret beklemedikleri için arkalarında aktif eyleme hazır silahlı müttefik birliklerinin olduğuna karar verdiler. Şehrin girişindeki gerginlik bir günden fazla sürdü ancak 24 Kasım akşamı davetsiz misafirler ayrılmaya başladı. Bu provokatif etkinliği düzenleyenlerin beklentilerinin aksine, bu sindirme eylemi ulusal özfarkındalığın artmasına neden oldu ve Güney Osetya nüfusunun siyasi faaliyeti için bir katalizör haline geldi (Bela Tskhovrebova). Bunu Gürcü militanların kırsal bölgelerdeki zulmü ve neredeyse tam bir abluka izledi. Uzun yıllar süren zorlu mücadeleler ve acılar sonrasında sonuçta Güney Osetya bağımsızlığını kazandı ancak Güney Osetya halkına özgürlük ve bağımsızlık hakkı mücadelesinde özgüven veren ilk ve en önemli zafer, 1989 yılının bu kasvetli sonbahar gününde kazanıldı.

Bu yılki Kahramanlık ve Ulusal Birlik Günü onuruna düzenlenen mitingde konuşan Güney Osetya Cumhuriyeti (GOC) Devlet Başkanı Alan Gagloev, 23 Kasım 1989 tarihinin Oset halkının özgürlük ve bağımsızlık için ulusal kurtuluş mücadelesinin başlangıç günü olduğunu söyleyerek “O günden bu yana her yıl Osetya halkı burada toplanıyor ve yurttaşlarının cesaretini ve yiğitliğini anıyor” dedi. Osetya’da, şüphesiz binlerce Gürcü milliyetçisinden oluşan kalabalığın yolunu göğüsleriyle kapatan silahsız adamların yanında yer alan Waştırci’nin Kutsal Günleri’ni de kutladıklarını belirten Gagloev, toplanan kalabalığın her iki bayramını da kutladı.

Güney Osetya Cumhuriyeti Parlamentosu Başkanı A. Alborov da yayımladığı kutlama mesajında “Güney Osetya ile Gürcistan arasındaki çatışmanın başlangıcından, Gürcü çetelerinin Güney Osetya topraklarını işgalinden bu yana 34 yıl geçti. 23 Kasım 1989, halkımızın bağımsızlık mücadelesinin başlangıcıdır ve halkın anavatan sevgisinin, cesaretinin ve birliğinin sembolü haline gelmiştir. Az sayıda Tskhinval sakini, militan milliyetçilerin önünde durarak Gürcü neofaşistlerin şehirlerine girmelerini engelleyerek yenilmezlik, gerçek vatanseverlik ve özveri gösterdi. Ve yalnızca kendi gücümüze, davamızın doğruluğuna olan inancı ve boyun eğmeyen özgürlük iradesi, halkımızın düşmanı püskürtmesine ve hayatta kalmasına yardımcı oldu. Bu savaş, halkın iradesinin ve vatan sevgisinin silah zoruyla bastırılmasının mümkün olmadığını gösterdi. Oset halkı büyük kayıplara rağmen topraklarında yaşama ve anadilini konuşma hakkını savundu” dedi.

Bu yıl düzenlenen Güney Osetya’nın kahramanlarını konu alan kompozisyon yarışmasının kazananı da açıklandı: 11. sınıf öğrencisi Marat Dzhioev. kompozisyonunda Azamat Dzhioev’in kahramanca yaşam yolunu ortaya koydu. Dzhioev Azamat Tamazovich 2004 yılında girdiği GOC ordusunda topçu yüzbaşısı idi. Bir askeri keşif grubunun komutanı olarak bağımsızlık savaşının ilk gününde (08/08/08) 10 kişilik bir ekiple, ağır zırhlı araçlarla donatılmış büyük bir Gürcü birliğini durduranlar arasındaydı; ancak orada ülkesi uğruna canını verdi. Kahramanlığı ve cesareti nedeniyle ölümünden sonra ülkenin en yüksek devlet ödülü olan Watsamonga Nişanı ile ödüllendirildi.

GOC Türkiye Temsilciliği -Hussar İrystony Minevarad- de 23 Kasım Kahramanlık ve Ulusal Birlik Günü’nü anarak kutladı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz