Üzgün ve öfkeliyiz ahparig!

0
112

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’i 16 yıl önce, 19 Ocak 2007 tarihinde Agos’un binası önünde silahla vurarak öldüren Ogün Samast tahliye edildi.

Samast, şubat ayında Kandıra F Tipi Cezaevi’nden Bolu F Tipi Cezaevi’ne nakledilmişti. 16 yıl 10 ay cezaevinde kalan Ogün Samast, koşullu salıverilme kapsamında 15 Kasım’da ‘iyi halden’ akşam saatlerinde tahliye edildi.

Örgüt üyeliğinden ceza almadı

Samast’ın Nisan 2007 tarihinde başlayan yargı süreci Ocak 2012’de sonuca bağlanmış, suçu işlediği tarihte yetişkin olmadığı gerekçesiyle çocuk mahkemesinde yargılanan Samast’a toplam 22 yıl 10 ay hapis cezası kararı verilmişti. Örgüt üyeliğinden ceza almayan Samast’ın, Dink ailesi avukatlarının itirazı sonrasında örgüt üyeliğinden de cezalandırılmasına hükmedilmiş, ama Yargıtay’ın zamanaşımı kararıyla “örgüt üyeliği”nden ek bir ceza verilmemişti.

“Bir kez daha adaletsizliği yüzümüze çarpıp yasın en ağır günlerine geri yolladılar bizi”

Hrant Dink’in eşi Rakel Dink, Samast’ın tahliye edilmesi konusunda şu ifadeleri kullandı: “Bir kez daha adaletsizliği yüzümüze çarpıp yasın en ağır günlerine geri yolladılar bizi. Şunu bir kez daha hatırlattılar; Hrant’ın cinayetini konuşmadan Türkiye’de azınlık haklarını konuşmak mümkün değildir.

Tetikçinin serbestçe dolaşmasının elbette sembolik anlamı var. Hrant’ın cinayet davasında adaletin yerini bulmasındaki mesele hiçbir zaman şu veya bu kişinin 3-5 yıl fazla veya az ceza alması değildir. Daha ilk günden bu davada adaletin yerini bulması, ülkenin demokratikleşmesi için olmazsa olmazdır dedik. Şimdi kalkıp bu karar memleketimize hayırlı, uğurlu olsun mu diyelim?”

Yeni iddianame

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Samast’ın cinayetten 16 yıl sonra tahliye edilmesinin ardından yeni bir iddianame hazırladı.

İddianamede Arat Dink, Delal Dink, Hasrof Dink, Rahil Dink ve Sera Dink Nazarian müşteki olarak yer alırken, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin suç duyurusunda bulunduğu bildirildi.

İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilen iddianamede Samast’ın “silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte silahlı terör örgütü adına suç işlemek” iddiasıyla 7 yıl 6 aydan 12 yıla kadar hapsi istendi. Samast, 26 Aralık’taki ilk duruşmaya katılmazsa hakkında yakalama kararı çıkarılacak.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz