Cinayet 17 yaşında

0
52

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, katledilişinin 17. yılında her sene olduğu gibi gazetenin İstanbul Şişli’deki eski binası olan Sebat Apartmanı önünde yapılan anma töreniyle anıldı.

19 Ocak’ta ailesi, meslektaşları, Cumartesi Anneleri, siyasi partiler ve insan hakları savunucuları tarafından gerçekleştirilen anma töreninde “Hepimiz Hrant’ız, hepimiz Ermeniyiz”, “Buradayız Ahparig”, “Öldür diyenler yargılansın” ve “Hrant için adalet için” sloganları atıldı. Gazetenin olduğu binaya üzerinde ‘Cinayet 17 yaşında’ yazılı Hrant Dink’e ait bir fotoğraf asıldı.

“Katilleri koruyan, bu cinayete ortaktır”

Hrant’ın Arkadaşları Platformu’ndan ilk söz alan isim Bülent Aydın oldu. Aydın, “Türkiye’de parçalanmış adalet temasıyla yapılan ışıklandırma çalışması, gece boyunca Sebat Apartmanı’na yansıtılacak. Yolunuz buradan geçerse, kafanızı kaldırmayı ve buraya bakmayı unutmayın. Vuruluşunun 17. yılında 17 yıl yatıp çıktı Hrant’ın katili. Biz Hrant’ın Arkadaşları olarak bu davayı sizlerle beraber takip ettik. Cinayetin ardındaki kötülüğün ‘Vur emri verenlerin’ yargılanması için elimizden geleni yaptık fakat bu talebimiz mahkeme salonlarında duyulmadı. Katilleri koruyan, bu cinayete ortaktır. Hrant’a iftira ettiler ve hedef halinde getirdiler. Bunları yapanların bazıları terfi etti. Bu koca lekeden utanmadılar” diye konuştu.

“Adalet yerine yine adaletsizlikle yüz yüzde kaldığımız bir yıl daha”

Katil Ogün Samast’ın serbest bırakıldığını hatırlatarak konuşmasına başlayan Rakel Dink ise şunları kaydetti: “Adaleti sebatla beklediğimiz bir yıl daha geçti. Adalet yerine yine adaletsizlikle yüz yüzde kaldığımız bir yıl daha. 17 yıl sonra 17 yaşındaki katil artık aranızda. Tıpkı ‘Öldür’ diyenlerin aranızda olduğu gibi. Ne Hrant Dink cinayetinin arkasındaki karanlığı aramaktan vazgeçeceğiz ne de adalet talebimizden.”

“Masum gençlerden kindar insanlar yaratanlarla mücadele edemedik”

Sosyolog ve yazar Oya Baydar’ın yaptığı konuşmada “Her şey öldürülebilir ama barış öldürülemez. Selam sana bu değerleri canları pahasına savunanlara, cezaevlerinde olanlara. Adını sayamayacağım ama simgelemiş isimlerden selam olsun Selahattin Demirtaş’a, Gültan Kışanak’a, Osman Kavala’ya. Her yıl ‘Faşizme inat, kardeşimsin Hrant’ demek için buradayız. Masum gençlerden kindar insanlar yaratanlarla mücadele edemedik. Sana atılan kurşunun bu ülkenin barışına atılan kurşun olduğunu biliyoruz” ifadeleri yer aldı.

Söyleşi etkinliği

Hrant Dink Vakfı, 19 Ocak öncesinde bir dizi söyleşi düzenledi.

11-17 Ocak tarihleri arasında Hrant Dink Hafıza Mekânı’nda gerçekleştirilen; “Hakikati Hafızalaştırmak”, “Hakikati Arşivlemek”, “Bir Gazeteci Olarak Davayı Takip Etmek”, “Hak Savunucusu olarak Davayı Takip etmek”, “Hukukçu Olarak Davayı Takip Etmek”, “Hrant Dink’i Konuşuyoruz” gibi başlıklar taşıyan söyleşilerde hem Hrant Dink’in hakikat arayışı hem de Hrant Dink cinayetinin çeşitli evreleri ele alındı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz