İnsani yardım kuruluşlarından Gazze çağrısı

0
33

Birleşmiş Milletler (BM) ve BM dışı insani yardım ortaklarından oluşan Kuruluşlar Arası Daimi Komite (​IASC), Gazze’de insani yardım sistemini kurtarmak için çağrı yaptı.

7 Ekim’in ardından 5 aydan daha kısa bir sürede on binlerce Filistinlinin öldürüldüğüne ve yerlerinden edildiğine işaret edilen açıklamada, Filistin halkının yaşam için temel ihtiyaçlar olan gıda, su, temizlik ve sağlık hizmetlerinden ciddi boyutta yoksun olduğu ifade edildi.

Açıklamada, sağlık sisteminin çok ciddi şekilde kötüleştiği aktarılırken, 36 hastaneden sadece 12’sinin kısmen hizmet verdiği belirtildi.

Hastalıkların yaygınlaştığı ve suyun azaldığı kaydedilen açıklamada, temel altyapıların da yok edildiği vurgulanarak, “Gıda üretimi durdu. Hastaneler çatışma alanına dönüştürüldü ve 1 milyon çocuk günlük olarak travmalara maruz kalıyor” dendi.

Refah kentinin de çatışma alanına dönüştüğüne işaret edilen açıklamada, “Bu yoğun nüfuslu bölgede daha fazla çatışma çok büyük can kaybına yol açar ve halihazırda çok kötü durumda olan insani sisteme ölümcül darbe vurur” uyarısı yapıldı.

“Gazze’de güvenli hiçbir yer yok” ifadesinin yer aldığı açıklamada, insani yardım çalışanlarının da büyük risk altında çalıştığına dikkat çekildi.

IASC, “İnsani yardım sistemini kurtarmak için çağrıda bulunuyoruz” dedi ve bu çerçevede temel ihtiyaçlar olan ilaç, içme suyu, gıda ve barınak sağlanabilmesi için belli koşulların yerine getirilmesini istedi: “Acil insani ateşkes sağlanması, sivillerin ve altyapının korunması, rehinelerin serbest bırakılması, tüm geçiş yerlerinden insani yardımın geçişinin sağlanması, insani yardım dağıtanlara güvenlik garantisi verilmesi, etkili bir uyarı sistemi kurulması, patlayıcılardan temizlenmiş yolların inşa edilmesi, istikrarlı iletişim ağı kurulması, BM Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’na gerekli malzemelerin sağlanması, BM ve sivil toplum örgütlerine yönelik itibarsızlaştırma kampanyalarının son bulması çağrısında bulunuyoruz.”

İnsani yardım örgütlerinin tüm risklere rağmen kararlılığını koruduğu belirtilen açıklamada, İsrail’e uluslararası insan hakları hukuku çerçevesinde yükümlülüklerini yerine getirme çağrısı yapıldı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz