“Katliam yasası” olarak da anılan, sokak hayvanlarının öldürülmesinin yolunu açan 17 maddelik kanun teklifi 30 Temmuz’da Meclis’ten geçti. 17 maddelik kanun teklifi AKP-MHP oylarıyla 224 hayır oyuna karşı 275 oyla kabul edildi.
Teklifin yasalaşmasının ardından, TBMM Genel Kurulu tatile girdi.
Kanundaki “yakala-kısırlaştır-sal” metodunun kaldırılması nedeniyle “hayvan bakımevi” yani barınak tanımında değişiklik yapılacak. Barınakların tanımı, “Bakanlıktan izin alınmak suretiyle kurulan ve hayvanların sahiplendirilinceye kadar barındırıldığı ve rehabilite edildiği bir tesis” şeklinde değiştirilecek.
Maddede önergeyle gelen değişiklik kapsamında atıf yapılan Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun 9. maddesinin 3. fıkrasında şu hüküm yer alıyor: “Hayvanlara ötenazi yapmak yasaktır. Ancak, hayvanlara acı ve ıstırap çektiren veya iyileşme durumu bulunmayan hastalık durumlarında, akut bulaşıcı bir hayvan hastalığının önlenmesi ya da eradikasyonu amacıyla veya insan sağlığı için risk oluşturan durumlarda, davranışları insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen durumlarda, veteriner hekim tarafından ötenazi yapılmasına karar verilebilecek. Ötenazi işlemi veteriner hekim tarafından veya veteriner hekim gözetiminde yapılır.”
Belediyeler, 31 Aralık 2028’e kadar hayvan bakımevleri kurmak, rehabilitasyon işlemlerini gerçekleştirmek ve sahipsiz hayvanlara sahiplendirilinceye kadar bakmak için kesinleşmiş en son bütçe gelirlerinin binde 5’i oranında kaynak ayıracak. Bu oran, büyükşehir belediyelerinde binde 3 olarak uygulanacak.
Belediyelerce bu oranların üzerinde yapılan harcamaların yüzde 40’ı, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca belediyeye aktarılacak. Aktarılacak tutar hiçbir şekilde maddedeki oranların yüzde 40’ını geçemeyecek. Ayrılan ödenekler başka bir amaç için kullanılamayacak.
“Toplayamazsın, hapsedemezsin, öldüremezsin!”
Kedi ve köpek sahipleri, hayvanlarını en geç 31 Aralık 2025’e kadar dijital kimliklendirme yöntemiyle kayıt altına aldırmak zorunda olacak.
Kanunun geçmesinin ardından “Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi” yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Bu yasayı kabul etmiyoruz. Tüm muhalefet vekillerini sözünü tutmaya ve yasayı uygulamamaya davet ediyoruz. 66 gündür meydanlardan sesleniyoruz: Toplayamaz, hapsedemezsin, öldüremezsin! Tüm şehirlerde/ilçelerde/mahallelerde herkesi sokağa ve yerelde hayvanlar için tek vücut olmaya davet ediyoruz. Yasayı sokakta biz yazacağız!”
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, kanunu Anayasa Mahkemesi’ne götüreceklerini belirterek, “Bu bizim zaten görevimiz. En kısa zamanda ve yürütmeyi durdurma talebiyle bunu yapacağız” dedi. Asla bu kanunun örtülü talimatına uymayacaklarını söyleyen Özel, “Bundan sonraki süreçte daha çok barınak yapmaya, aşılamaya, kısırlaştırmaya ve sahiplendirmeye yönelik üzerimize ne düşüyorsa fazlasıyla yapacağız. Ama bu yükün belediye gücüyle ve bu kadar olanaksızlıklar içinde tam olarak yerine getirilmesi mümkün değil. Bundan sonra çıkacak her olumsuzluktan bugünkü sorumsuz yasama anlayışı sorumludur” diye konuştu.