Mor Çatı’dan BM’ye rapor

0
94

‘Türkiye’deki göçmen kadınlar risk altında’

Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı, Birleşmiş Milletler (BM) Tüm Göçmen İşçilerin ve Aile Fertlerinin Haklarının Korunması Komitesi’ne “Türkiye’de Göçmen Kadınlar ve Kadına Yönelik Şiddet” başlıklı bir rapor sundu.

Türkiye’de göç alanında oluşturulan mevzuat ve yönergelerde kadınlarla ilgili herhangi bir düzenlemenin olmadığının belirtildiği raporda, ülkede göçmenlerin sosyal uyumunu tanımlaması hedefiyle 5 yıllık “Uyum Strateji Belgesi ve Ulusal Eylem Planı: 2018-2023” planının da dikkate alınmadığı ve bu alanda herhangi bir somut adımın atılmadığı ifade edildi. Raporda, İstanbul Sözleşmesi’nin “Göç ve Sığınma” başlıklı bölümünde, şiddete uğrayan tüm göçmen kadınların ülkelerine geri gönderilmemesi gerektiği ancak Türkiye’nin sözleşmeden çekilmesiyle beraber kadınların ülkelerine geri gönderilme riskiyle karşı karşıya kaldığı vurgulandı.

Raporun devamında, kadınların kamusal destek mekanizmalarına başvurmaktan çekindiğinin altı çizilerek, “Komite, Türkiye devletinden şiddete maruz kalan göçmen kadınlara dair tutulması beklenen ayrıştırılmış verilerin paylaşılmasını istemiş, şiddete maruz kalan göçmen kadınların korunması ve desteklenmesi için kurulmuş olan destek mekanizmalarına, bu mekanizmalara eşit biçimde erişimin sağlanıp sağlanamadığına ve kolluk birimleri ile sağlık ve destek hizmetleri arasında güvenlik duvarı oluşturularak göçmen kadınların korkmadan destek alabilmelerinin sağlanması için alınan önlemlere dair bilgi talebinde bulunmuştur. Türkiye devletinin raporunda bu sorulara verilen yanıtlar Türkiye’de şiddetle mücadele mekanizmalarına dair yüzeysel ve genel bir özet ile sınırlı kalmaktadır. Yasada var olan eşitlikten bahsederken uygulamada bu eşitliğin nasıl sağlandığına ilişkin hiçbir veri paylaşılmamaktadır. Bu durum, şiddete maruz kalan göçmen kadınların özellikli ihtiyaçlarına dair derinlikli bir çalışma yapılmadığını açıkça göstermektedir” deldi.

Raporda göçmen kadınların; ayrımcılık, önyargı, anadilde hizmete erişememe, bilgiye erişim, resmiyette kayıtsız olma hali, ekonomik, sağlık hizmetlerine erişememe, çalışma koşulları alanlarında yaşadıkları zorluklara yer verildi. (ANF)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz