Bağımsızlık Demokrasi Özgürlük Eşitlik Birlik

Genç mucitlerden iki büyük başarı

2-6 Ekim’de Adana’da düzenlenen TEKNOFEST 2024, genç mucitlerin geliştirdiği yenilikçi projelerle dikkat çekti. Biyoteknoloji, inovasyon ve engelsiz yaşam teknolojileri gibi alanlarda öne çıkan projeler, toplumun farklı kesimlerine dokunan çözümler sundu.

Özgür Duman

Engelsiz yaşam için birincilik: JoyBot

TEKNOFEST’in “Engelsiz Yaşam Teknolojileri” kategorisinde birincilik ödülünü, Özgür Duman’ın da aralarında yer aldığı ekibin geliştirdiği “Özel Gereksinimli Çocuklara Yönelik Robot Tabanlı Eğitim Platformu-JoyBot” projesi kazandı.

Otizmli çocukların iletişim becerilerini geliştirmeye yardımcı olan yapay zekâ tabanlı eğitim robotu, Adana’daki Şampiyonlar Ligi çadırındaki standında yoğun ilgi gördü. JoyBot, otizmli çocuklarla uzman ya da ebeveyn eşliğinde sözlü iletişim kurarak onların sosyal etkileşim becerilerini geliştirmeyi amaçlıyor. Avrupa’da benzer amaçlarla kullanılan bu tür robotlar, Türkiye’de büyük bir heyecan yarattı.

Özgür Duman, 6 kişilik ekibi ile birlikte festival boyunca potansiyel sponsorlarla ve katılımcılarla önemli görüşmeler yaptıklarını ifade etti.

Uyuz hastalığına tanı kitiyle 3’üncülük

Trakya Üniversitesi öğrencilerinden oluşan Dermatech Takımı, Biyoteknoloji ve İnovasyon Fikir Kategorisi’nde 3’üncülük ödülünü kazandı.

Düzce Köprübaşı Ömer Efendi (Haçemziye) Köyü’nden Aleyna Uysal, takımın kaptanlığını yaptığı bu projede, uyuz hastalığının erken teşhisine yönelik geliştirdikleri tanı kitiyle büyük bir başarı elde etti. Proje, hastane dışında da uzman doktorlara ihtiyaç duymadan kullanılabilecek bir test kitiyle teşhis sürecini hızlandırmayı hedefliyor. Uyuz hastalığının erken tespiti, tedaviye hızlıca başlanmasını sağlayarak hastalığın yayılmasını engelleyebilecek. Adana’daki ödül töreninde, proje paydaşları tarafından takdir gören ekip, yenilikçi yaklaşımlarıyla sağlık teknolojilerinde yeni bir çığır açmayı hedefliyor.

Geleceğin teknolojilerine yön veren gençler

TEKNOFEST 2024, genç yeteneklerin bilimsel ve teknolojik alanlardaki yeteneklerini sergilemeleri açısından önemli bir platform oldu. Özgür Duman ve Aleyna Uysal gibi genç inovasyon temsilcileri, sadece Türkiye’de değil, dünya genelinde de fark yaratabilecek projelere imza atarak gelecek nesillere ilham kaynağı oldular.

Haber: Elif Tokgöz

Yazarın Diğer Yazıları

Avni Lifij’in fotoğrafları 100 yıl sonra sanatseverlerle buluştu

1851.gallery, ünlü sanatçı Avni Lifij’in platin-paladyum baskı tekniğiyle üretilmiş fotoğraflarından oluşan "Affedersiniz ama sanat bir kodak fotoğrafı değildir. Ressam Avni Lifij’in Yeniden Hayat Bulan...

Boston Üniversitesi’nde bir Çerkes masalı

Karaçay-Çerkesli yönetmen, oyun yazarı, kukla sanatçısı ve sahne tasarımcısı Şaukh Evgeny İbragimov 11-16 Kasım tarihleri arasında Boston Üniversitesi’nde gösteri ve atölye çalışmaları yaptı. Üniversite...

Dijital kitap: ‘Dilin Yolu’

Tüm dünyada gündemin öncelikli sıralarına yerleşen eğitimde dijitalleşme çabaları sadece Çerkes cumhuriyetlerindeki eğitim kurumlarında değil Çerkes diasporasında da yürütülüyor. Çetav Merwan, Mışe Hun Su’ad, Ğuç’el’...

Sosyal Medyalarımız

4,890BeğenenlerBeğen
1,353TakipçilerTakip Et
4,000TakipçilerTakip Et

Son Yazılar

- Advertisement -spot_img