Spectrum House Düşünce ve Araştırma Merkezi, 26 ilde, 25 Kasım-3 Aralık tarihleri arasında, 18 yaş ve üzeri 2.028 katılımcı ile gerçekleştirdiği “Kürt Meselesi ile İlgili Algılar ve Siyasal Eğilimler” başlıklı araştırmanın sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı.
Öne çıkan sonuçlar:
-Katılımcıların, Kürt meselesinin en önemli sebepleri hakkında verdikleri yanıtlarda, kimlik talebi yüzde 19,2 ile en yüksek oranda ön plana çıkmıştır.
Diğer sebepler ise sırasıyla siyasi faktörler yüzde 14,5, ayrımcılık yüzde 13,4, ayrı devlet kurma isteği yüzde 13, dış güçler yüzde 10, terör, kışkırtma ve rant yüzde 7,7 ve devlet politikaları yüzde 5,7 olarak ölçülmüştür.
-Katılımcıların, “Kürt meselesini hangi parti çözer?” sorusuna verdikleri yanıtlarda, AKP yüzde 39 ile en yüksek oranı alırken, CHP yüzde 26,8, MHP yüzde 9,8 ve DEM Parti yüzde 8,4 olarak sıralanmıştır. Ayrıca, katılımcıların yaklaşık yarısı, iktidar bloku (AKP ve MHP) partilerinin Kürt meselesinin çözümünde daha etkin olacağına inanmaktadır.
-Katılımcıların, “Kürt meselesinin barışçıl bir şekilde çözülebileceğine inanıyor musunuz?” sorusuna verdikleri yanıtlarda, yüzde 29,4’ü “Hayır, inanmıyorum” demiştir. Diğer bir deyişle, yaklaşık her üç katılımcıdan ikisi, Kürt meselesinin barışçıl bir şekilde çözülebileceğine inandığını ifade etmiştir.
-Katılımcıların, “Kürt meselesinin çözülmesi için hangi adımların atılması gerektiğini düşünüyorsunuz?” sorusuna verdikleri yanıtlarda, diyalog ve müzakere yüzde 24,5 ile en yüksek oranda ön plana çıkmıştır. Diğer çözüm önerileri ise sırasıyla şiddet ve terörle mücadele yüzde 21,8, anayasal reformlar yüzde 16,6 ve kültürel hakların geliştirilmesi yüzde 13,1 olarak belirlenmiştir. Hiçbir adım atılmamalı diyenlerin oranı ise yüzde 15,3 olarak ölçülmüştür.
-Araştırma sonucunda, katılımcıların yüzde 58,5’i, Devlet Bahçeli’nin Abdullah Öcalan hakkında söylediği “terörün bittiğini ve örgütün lağvedildiğini haykırsın, gelsin TBMM’de DEM Grup Toplantısı’nda konuşsun” söylemlerini yanlış bulduklarını belirtmiştir.
Doğru bulanların oranı ise yüzde 21,4 olup, kararsız, “Bilgim yok veya cevap vermek istemiyorum” diyenlerin oranı toplamda yüzde 20,1 olarak ölçülmüştür.
-Katılımcıların, 2013-2015 yılları arasında yürütülen çözüm süreci girişiminin başarısız olmasının sebeplerine verdikleri yanıtlarda, yüzde 20’si, “hükümetin sürece siyasi menfaat açısından yaklaşması” seçeneğini en önemli sebep olarak işaret etmiştir.
Diğer sebepler ise sırasıyla; “yeterli siyasi iradenin olmaması” yüzde 15,5, “tarafların birbirine güvenmemesi” yüzde 15,3, “doğru diyalog kurulamaması” yüzde 14, “şiddet ve terör” yüzde 11,8 olarak ölçülmüştür.
-Katılımcıların, “Ana muhalefet partisi CHP’nin Kürt meselesinin çözümüne yönelik politikalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna verdikleri yanıtlara bakıldığında, yalnızca yüzde 16,2’si “yeterli”, yüzde 70,9’u ise “yetersiz” ve “CHP’nin herhangi bir politikası yok” yanıtlarını vermiştir.
-Katılımcılara, “Ortadoğu’daki karışıklıkların (savaşların) çözümünde Türkiye’nin nasıl bir rol alması gerektiğini düşünüyorsunuz?” sorusu yöneltilmiştir. Verilen yanıtlara bakıldığında, yüzde 39,8’inin “diyalog” yöntemini, yüzde 26,2’sinin ise “askeri güç kullanımı” yöntemini işaret ettiği görülmüştür. “Hiçbir rol almamalı” diyenlerin oranı ise yüzde 20,8 olarak ölçülmüştür.
-Araştırma sonucunda, katılımcıların yüzde 39,1’inin Türkiye’nin Suriye ve Irak’taki Kürt bölgelerine yönelik politikalarını desteklemedikleri, yüzde 34,7’sinin ise destekledikleri görülmüştür. Cevap vermeyen ve “Fikrim yok” diyenlerin oranı ise yüzde 14,5 olarak ölçülmüştür.
-Katılımcıların “bu pazar seçim olsa oy verecekleri partiler” de incelenmiştir.
CHP: Yüzde 32,4; AKP: Yüzde 31; DEM Parti: Yüzde 10,5; MHP: Yüzde 7,1; İYİ Parti: Yüzde 4,5; Zafer Partisi: Yüzde 4,3: YRP: Yüzde 3,6: Anahtar Parti: Yüzde 2,1: TİP: Yüzde 1,3