21 Mayıs 1864 Tsitsekun’un (Çerkes Soykırımı) 161. yıldönümü kapsamında anavatan ve diaspora ülkelerinde etkinlikler düzenlendi
21 Mayıs “Çerkes Soykırımı”nın yıldönümüdür.
21 Mayıs 1864, Çarlık Rusya için savaşın bitişi nedeniyle tören günüdür. Çerkesler için işgal girişimi süresince uygulanan soykırımın, sürgünle devam edeceği günlerin sembolik başlangıcıdır. Kadim vatanları Kafkasya’da anadilleri ile yeşertip geliştirdikleri kültürlerinin, kimliklerinin tehdit altına alındığı gündür.
161 yıl sonra Çerkeslerin çocuklarından emanet aldıkları kimliklerini yeni taşıyıcılarına iade etme aidiyetlerinden onur duydukları kimliklerine borçlarını ödeme zamanı geldi.
21 Mayıs’tan 22 Mayıs’a geçme zamanı.
Anavatanımız dahil yaşadığımız her yerde tek yol vardır; evrensel ölçekte kabul gören kimlik sorununun eşitlik temelinde çözümü için demokrasi, daha fazla demokrasi. Bunun özellikle diasporadaki anlamı da açıktır: Siyasetin öznesi olmalıyız, siyasi güç olmalıyız. Demokrasi mücadelesini birlikte nasıl vereceğiz, mekanizmaları ne olabilir, bunu konuşmalı, tartışmalıyız.
Bugün toplumsal sorunumuz kimliğimizle, kültürümüzle, anadilimizle yaşayabilmek, geleceğimize karar verebilmek.
161 yıldır yaşadıklarımızı, olan biteni akıl süzgecinden geçirmeliyiz. Kendi kalelerimizde ürettiğimiz çözümleri de. Dönüşü, devrimi, Birleşik Kafkasya’yı, Çerkesya’yı…
Kadim zamanlarda bireysel ve toplumsal sorunlarımızın çözümünde geliştirdiğimiz mekanizmamız: XASE. Güncelleyebiliriz.
Ezici çoğunluğumuzun uzlaşacağı bir seçenek geliştirmek üzere bir irade ortaya koyup XASE geleneğinden hareketle ÇERKES KONGRESİ toplama çalışmalarını başlatmalıyız.
Önyargısız, amasız, fakatsız, samimi, gizli ajandasız. Nefret ve şiddete mesafe koyarak.
Türkiye diasporası özelinde; bizi bizden iyi biliyorlar, ezberlerini bozmalıyız ama öncelikle kendi ezberlerimizi bozmalıyız. Dikkate alınan kimlikler, siyasi mücadele ile dikkate alınır oldular.
Taşları yerinden oynatmak mümkün.