Gürcistan’ın halkına layık gördüğü davranış

0
451

Gürcü mülteci Abhazya’yı unutmasın diye… 

Gürcistan’ın Abhazya’yı ele geçirmek için 1992’de başlattığı savaş sırasında Abhazya’yı terk eden Gürcü mültecilerin geri dönüş umudunu canlı tutma politikası mültecilerin sefaletini katlıyor. 

Özellikle mülteci çocukları, Gürcistan vatandaşlarından tecrit vaziyetinde ayrı okullarda okumaya mecbur bırakılıyor. Aradan geçen 17 yıla rağmen mülteciler hala geçici statülerle yaşamlarını sürdürüyor. 

Eurasianet’ten Molly Corso, Abhazya’dan ayrılmış Gürcü mültecilerin halini kaleme aldığı yazısında “Şimdi yeniden birleşme umudu soluyor, eleştirmenler okulların varlığının mültecilerin Gürcü toplumuna entegre edilmesi çabalarını zorlaştırıyor. 14 okul var, çoğunluğu Abhazya’dan öğretmenler, 5 bin çocuğa eğitim veriyor. Okullar Tiflis merkezli sürgündeki Abhazya hükümetine bağlı” bilgisini veriyor. Okullardan sorumlu ‘sürgündeki hükümetin eğitim bakanı’ Dali Khomeriki, ailelerin çocuklarını mültecilerin yaşadığı geçici merkezlerdeki okullara göndermeyi tercih ettiklerini, buralarda kendilerini yabancı hissetmediklerini belirtip tecrit politikası olmadığını savunurken Norveç Mülteci Konseyi’nden Lali Santelazde, savaştan 17 yıl geçtikten sonra gerçekte hiçbiri Abhazya’da doğmamış olan çocukların durumuyla ilgili şunları aktarıyor: “Çocuklar mülteci kamplarında travma yaşıyor. Abhazya’da doğmadılar. Abhazya savaşı hakkında hiçbir şey bilmiyorlar. Burada yetişiyorlar fakat geçici vatandaşlar, er ya da geç Abhazya’ya dönecek insanlar olarak… Bu his mülteci okullarında güçlendiriliyor. Sözgelimi Tiflis’te bir okula asılı afişte ‘Abhazya’ya döneceğiz’ yazılı. Bir sınıfın yakınına asılmış afişte 1992-1993 savaşında ölenlerin isimleri yazılı. Asılı fotoğraflarda Abhazya manzara ve kiliseler var.” Okullardan birinin müdürü Svetlana Rurua, öğrencilerin hafızalarında Abhazya’yı canlı tutmalarından gurur duyduklarını vurgulayıp ekliyor: “Çocukların diğer çocuklara karışmaları faydalı ama temel mesele köklerini unutmamalarını sağlamaktır. Hala dönme ümidimiz var.” 

Tiflis Devlet Üniversitesi’nde Sosyolog Iago Kaçaçkişvili ise mültecileri yerel nüfustan ayrı tutma politikasının zararlı olduğuna işaret ederek Bu onların bizden olmadığı görüşünü derinleştiriyor. Bu onların adaptasyon sürecine yardım etmiyor” diyor. (Ajans Kafkas) 

Sayı : 2009 10