Karaçay-Çerkes’te Abaza Bölgesi Oluşturuldu

0
456

Karaçay-Çerkes Parlamentosu’nun 29.12.2005 günlü 23. oturumunda, Abaza bölgesi oluşturulması yönünde tarihi bir karar alındı 

Karaçay-Çerkes bölgesinde yeni bir bölge oluşturulması kararı, milletvekillerinin büyük çoğunluğunun evet oyuyla kabul edildi. Abaza bölgesi 5 yerleşim bölgesinden oluşacak; Kara-Pago, Psıj, İnjiç-Çukun, Elburgan ve Kubina köyleri. Bu köyler şu ana kadar Prikuban, Habez ve Ust-Cegut bölgelerine bağlıydı. 

Oluşturulacak yeni Abaza bölgesine dahil olmaları yönünde Drujba köyü ve Zareçnıi kasabalarında düzenlenen referandumdan, yerleşim yeri sakinlerinin Abaza bölgesine bağlanmayı istemedikleri sonucu çıktı. 

Oluşturulacak olan yeni idari bölgenin merkezi İnjiç-Çukun köyü olacak. 

Karaçay-Çerkes parlamentosundan verilen bilgilere göre, Abaza bölgesinin oluşturulma süreci 1 Ocak 2009 tarihine kadar devam edecek. Bu süre içinde yeni bölge için gerekli tüm hukuki işlemler tamamlanacak. Abaza bölgesi oluşturuluncaya kadar, bu bölgeye bağlı olacak 5 yerleşim yeri, şu ana kadar bağlı oldukları merkeze bağlı kalacak. Parlamentodan verilen bilgilere göre, Abaza bölgesinin oluşturulabilmesi için şimdiki Karaçay-Çerkes Anayasası’nda da bazı değişiklikler yapılması gerektiği ifade edildi. 

Dünkü parlamento oturumunda konuşan Rusya Federasyonu Güney Federal Merkezi Başkan Yardımcısı Yuri Ampilogov, Abaza bölgesinin kurulması kararının ülkedeki milletler arası birliğin sağlamlaşmasına hizmet etmesi ve diğer konular için örnek olması beklentisinde olduklarını ifade etti. 

Ampilogov, “Abaza halkı, kendi bölgelerinin oluşturulması konusundaki on yıldan fazla bir süredir devam eden isteğine kavuştu ve ülkenin bu kararı bu bölgedeki diğer meseleler için de akıllıca bir örnek. Bu aynı zamanda RF özel temsilcisi Dmitri Kozak’ın çabalarıyla da mümkün oldu” dedi. 

Abaza bölgesinin oluşturulması meselesi, ilk kez Abaza halklarının, Rusya’nın sayısı az olan halklar listesine dahil edilmesinden sonra ortaya çıktı. Rusya kanunlarına göre, listeye alındıktan sonra Abaza halkına mensup kişiler korunmalarına ve kültürlerinin geliştirilmesine yönelik bazı haklar ve avantajlar kazandılar. Bunlardan biri de, ezeli topraklarını genişletme hakkıydı. 

  

Sayı : 2006 02