“Abhazya ve G. Osetya için referandum”

0
522

Putin, Gürcistan Lideri Saakaşvili ile bir Araya geldi

Geçtiğimiz Haziran ayında Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili ile Rusya’nın St. Petersburg kentinde yaptığı görüşmeden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, ‘‘iki ülke arasındaki sorunlara kısıtlı zaman içindeki görüşme çerçevesinde çözüm üretmenin mümkün olmadığını, ancak her iki tarafın da sorunların çözüm bulmasında istekli göründüğünü’’ kaydeden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ‘‘Gürcistan’dan bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya ve Abhazya’da referandum yapılması gerektiğini’’ belirtti. 

Görüşmelerde, Güney Osetya ve Abhazya’daki sorunların yeni olmadığının altını çizen Putin, kendilerine miras kalan bu sorunların çözümünün de kolay olmayacağını söylerken; Saakaşvili de açıklamasında, Gürcistan’dan bağımsızlık ilan eden Güney Osetya ve Abhazya’daki sorunların iki ülke ilişkilerindeki temel konulardan biri olduğunu belirterek, bu sorunların çözümünün ilişkilerinin geleceği açısından büyük önem taşıdığını kaydetti. 

Rusya’nın, Gürcistan’daki ayrılıkçı bölgelerde süregelen sorunların çözümünde ileriye yönelik olumlu adımlar atacağı inancında olduğunu kaydeden Saakaşvili, iki ülke arasında çözüm bekleyen ciddi sorunlar biriktiğini söyledi. ‘‘Gürcistan küçük bir ülke, dolayısıyla Güney Osetya ve Abhazya, Gürcistan toprakları içinde kalmalı’’ diyen Saakaşvili, Rusya ile ilişkilerinde karşılaştıkları tüm sorunların sadece diyalog yoluyla çözüm bulmasını istediklerini kaydetti. 

Rus iş adamlarının Gürcistan’da ciddi yatırımları bulunduğuna işaret eden Putin, dolayısıyla ülkesinin Gürcistan’ın ekonomik kalkınmasında önemli role sahip olduğunu söyledi. Putin, açıklamasında ayrıca, Gürcü şarabının ithaline Rusya pazarında satılan sahte şaraptan dolayı yasak getirildiğini, bu sorunu kısa sürede aşacaklarına inandığını kaydetti. Sahte şarap üretiminin engellenmesinden sonra Rusya pazarının Gürcistan’a açık olacağını söyleyen Putin, Gürcistan hükümetinin bu konuda etkili adımlar attığını ifade etti. 

 

Sayı : 2006 07