Avrupa’da Çerkes Günü

0
524

Çerkesler Brüksel’i Salladı!

Avrupa Çerkesler Federasyonu (FEC)’in, Avrupa Parlamentosu Milletvekili Cem Özdemir’in (MEP) destekleriyle hazırlanan Avrupa Parlamentosu’nda “ÇERKES GÜNÜ” etkinliği 15 Ekim 2007 tarihinde Belçika’nın başkenti Brüksel’de, Dünya’nın çesitli ülkelerinden (Türkiye, Ürdün, Almanya, Fransa, Hollanda, İngiltere, Avusturya ve Kanada’dan) gelen davetlilerin katılımıyla gerçekleştirildi.

Sabah Saat 9.45’te katılımcıların Parlamento binasına gelip titiz bir güvenlik kontrolü aşamasından geçtikten sonra, Parlamento’nun Yeşiller Grubu’na ait toplantı salonunda ilk tanışma toplantısı gerçekleştirildi. Cem Özdemir’in yapılacak temas ve toplantı detaylarına ilişkin bilgiler vermesinden sonra tanışma toplantısı sona erdi.

Yarım saatlik aradan sonra Cem Özdemir başkanlığında yapılan ikinci toplantı da, AP’nin çalışma sistematiği üzerine bilgilendirmeler yapıldı, daha sonra söz alan Başkan Admiral Taşdemir amaçlarının Çerkesler’in Avrupa’da tanınmalarını sağlamak olduğunu belirterek, bu türden etkinlikleri gelenekselleştirmek istediklerini ve bunu başarmak için ellerinden gelen gayreti göstereceklerini belirtti. Daha sonra söz alan değerli şair ve yazarımız  Çetin Öner, Kafkasya’ya ilişkin çeşitli bilgiler vererek ve Adıgey için yazdığı şiirini okuyarak etkinliğe renk kattı. Parlamento’nun yemekhanesinde yenilen öğle yemeğiyle devam eden proğram, yemek sonrasında Ankara’dan gelerek etkinliğe renk katan Elbruz grubunun Parlamento’nun ana giriş kapısındaki gösterisi başladı. Gösteri esnasında yoğun bir kalabalığın biriktiği görüldü. Gösterinin arkasından dakikalarca alkışlamayı sürdüren izleyicilerin arasında bulunan bazı parlamenterlerin, proğramın akşam bölümüne katılmak için randevu verdikleri görüldü.

Günün ikinci yarısı yine Yeşiller grubunun parlamentodaki toplantı odasında başladı, Parlamento’nun Kütüphane sorumlusuna Kafkasya üzerine yazılmış 30 a yakın kitap yapılan karşılıklı konuşmalardan sonra Şair-Yazar Çetin Öner ve Kanada’dan gelerek etkinliğe katılan Muhittin Kandur tarafından hediye edildi.

Daha sonra Yeşiller Grubu Asbaşkanı, İtalya Sol Parti Milletvekili Luisa Morgantini toplantıya katıldı, 21 Mayıs Çerkes Sürgünü’nde şehit olan büyüklerimiz adına yapılan 1 dakikalık saygı duruşunun ardından FEC Başkanı Admiral Daşdemir tarafından Asbaşkan Luisa Morgantini’ye Adıgey Cumhuriyeti’nin bir bayrağı hediye edildi. Gördüğü yakın ilgiden çok etkilenen Morgantini’nin, akşam yapılacak etkinliğe de katılacağını belirterek, temaslardan duyduğu memnuniyetini paylaşması, akşam programının da çok renkli geçeceğinin bir habercisi gibiydi.

Özenli biçimde hazırlanan akşam yemeğinden sonra, Elbruz grubunun sahne almasıyla tüm katılımcılar harikulade bir gece yaşadılar. Bu bölümde misafirler arasında Parlamenterlerin yanı sıra TC Brüksel Büyükelçiliği’nden görevliler de geceye katıldılar.

Cem Özdemir, Vural Öger ve bazı katılımcı ve konuklara  Plaket verme töreninden sonra, Başkan Admiral Daşdemir bir teşekkür konuşması yaptı. Başkan yaptığı konuşmada özetle, Avrupalılar’ın bizleri daha iyi ve daha doğru tanıyabilmelerini sağlamak için her yıl bu tür aktiviteler sergileneceğini belirterek aktiviteyi sona erdirdi.

Federasyon yetkilileri katılımcıları iki ayrı otelde konuk ettiler. Organizasyonun iyi ve aksaksız yapılmasının katılımcıları ziyadesiyle memnun ettiği gözlendi.

DÇB(Dünya Çerkes Birliği) başta olmak üzere bazı organizasyonların, olumsuz yaklaşım ve propaganda yapmaları sonucu, önemli bazı Çerkes Örgütlerinin etkinliğe katılmadıkları ve katılacakları da çeşitli şekillerde olumsuz etkilemeye çalıştıkları yetkililerce dillendirilmiştir. Tüm Kafkasyalılar adına üzücü olan bu gelişmenin sorumlularının, halklarımız için böylesine önemli ve yararlı bir etkinliğe sekter tutumlarının katılımcılar ve yetkilileri çok üzdüğü gözlendi. Dileğimiz, bir daha halkımızın lehine olan bu tür aktivitelere köstek olunulmamasıdır.

Parlamentonun kütüphane müdürü yaptığı konuşmada, Kafkasya’yı Orta Asya’da imiş gibi anlatması, Avrupalı’nın bizlere ne kadar önem(!) verdiğinin bir göstergesi olarak notlarımız arasına katıldı. Kaf-Fed yetkilisi olup, etkinliğe şahsı adına katılan Cumhur Bal kütüphane müdürünün bu bilgisizliğine değinerek, bu tür yanlışların anında düzeltilmesinin daha iyi olacağını belirtmesi, duyarlılık adına önemli bir müdahale idi.

Etkinliğin kapanışında Gazetemiz Jineps adına tarafıma takdim edilen ödül, Federasyon’un kadirşinas ve özenli davranışlarının bir başka örneği oldu.

 (Azmi BERBEROĞLU Jineps-Almanya)

 

Sayı : 2008 01