Kefken Koruma Altına Alınıyor

0
564

Kefken Babalı Sahilindeki Mağara ve Karaağaç Köyündeki Çerkes Mezarları  

Koruma Altına Alınıyor… 

Cumhuriyet Halk Partisi Kocaeli milletvekili Sn. Hikmet Erenkaya’ nın, TBMM Başkanlığına, Kültür ve Turizm Bakanı Sn. Ertuğrul Günay tarafından yazılı olarak yanıtlanması için verilen soru önergesinin ardından Sn. Bakan ile yaptığı görüşme olumlu sonuç vermiştir. 21 Mayıs anma etkinliklerinde Türkiye’de yaşayan Çerkesler için çok önemli olan Kefken Babalı sahilindeki mağara ve Karaağaç köyündeki Çerkes mezarlıkları nihayet koruma altına alınacaktır. 

Konu ile ilgili alınan bilgilere göre, bölge SİT alanı olarak ilan edilecek, Babalı sahilindeki (buraya ilk gelen Abhazların yaşadığı) mağara koruma altına alınarak, içine dolan kumlardan temizlenecek ve ziyarete açılacaktır. Bu bölgeye bir anıt yapılması planlanacaktır. Ayrıca Karaağaç köyündeki Çerkes mezarlıkları da koruma altına alınacaktır. 21 Mayıs anma etkinliklerinde bölgeye gelen konuklar için gerekli altyapı çalışmalarının yapılması, bölgede yol işaret ve yönlendirme levhalarının dikilmesi, törenler sırasında gerekli hizmetlerin verilmesi ile ilgili, Kültür ve Turizm Bakanlığından yetkili birimlere gerekli uygulama yazıları gönderilmiştir. Bu konuda ayrıca Kafkas Dernekleri Federasyonunun girişimlerine de gerekli olumlu yanıtlar gelmiş, Kültür ve Turizm Bakanlığının çalışmaları bu bölgede başlatılmıştır.  

Bütün bu gelişmeler paralelinde 21 Mayısta anma törenlerini yaptığımız Kefken Babalı sahilinin ve Karaağaç köyündeki Çerkes mezarlıklarının korumaya alınması ve bölgenin SİT alanı ilan edilmesi çalışmalarına katkı koyanlara yürekten teşekkür ederiz. Korunması ve yaşatılması gerekli olan her şey bizler için kutsaldır.  

 

 Sayı : 2009 07