O Tutanakları açıklayın. Başbakan açıklasın!

0
1716
MİT üzerinden PKK’nın Avrupa yetkilileri ile görüşmelerin yapıldığını öğrendik. Hatta Başbakanlık özel yetkilisi bir kişinin de görüşmelere katıldığını biliyoruz. Bakıyoruz, öyle kayda değer bir tepki yok, toplumda infial yaratmadı. Hal böyleyken neden devam etmedi görüşmeler?
Başbakan, kendi istediği gibi ses vermeyen her kesimi ve her kesi itham ediyor diğer yandan. Sessiz kalınmamasını söylüyor. Ama kendisi sessiz.
Neden açıklamıyor PKK yetkilileri ve Öcalan’la yaptıkları görüşmelerin tümünün tutanaklarını. Neden açıklamıyor, seçim öncesi ilan edilmiş ateşkesin seçim sonrası neden bozulduğunu. Barış adına bahar havası eserken seçimler sonrası bunun birden değişmesinin gerekçelerini. Gerçek gerekçelerini.
Deşifre edilmiş açıklamalar toplumda infial yaratmadı ama yaşanan kayıplar infial yarattı. Hükümet, medya, çeşitli çevreler bunun zeminini hazırlıyor. Şiddetten beslenen kesimler hemen harekete geçip nefret tohumlarını saçıyor, sonra da saldırılar başlıyor. 6-7 Eylül, Sivas, Maraş olaylarını yaşamış bir ülkeden ve ikliminden söz ediyoruz; zor değil yani kitleleri harekete geçirmek.
Hükümeti ve Başbakanı görüşme tutanaklarını açıklamaya davet edelim. Belki o zaman seçimden sonra yaşananların açıklaması daha kolay olur.
*
Çok bilindik bir durum. Ölenler hep sosyal tabakanın alt kesimlerinden. Görüntülü medyadan haberleri izlemek bunu anlamak için yeterli. Yoksul gençler üzerinden yapılan bir politika söz konusu. Hükümeti oluşturanların kendi çocukları ya da Türkiye’nin zenginlerinin çocukları adeta muaftır bölgede askerlik yapmaktan, dolayısı ile ölümden. Vatanı sadece yoksullar mı koruyor ve seviyor? Zenginler hiç mi can feda edemiyor ve “vatan sağolsun” diyemiyor, aynı şekilde milletvekili çocukları, onların yakın akrabaları. Bu durumun daha fazla sorgulanması da gerekiyor.
*
İnsansız hava araçları ve diğer teknolojik yeniliklerle insan izi sürmenin kolaylaşmasına karşın yaşananlar, Irak üzerinden yapılan sigara kaçakçılığının 6.5 milyar ABD doları olması gibi konular soru işaretlerini arttırıyor.
*
Ve zamlar.
Sigara zammı, içmeyin sağlığınıza zararlı. Alkol, az için kardeşim. Bunu konuşuyoruz. Medya da bunu haber yapıyor.
İyi de doğalgaz ve elektrik zammını ne yapalım?
Isınmayın, aydınlanmayın deseler ya. Ama buna ses çıkmadı medyadan, sadece alkol ve sigaraya takıldı.
2012 Bütçesine göz atıp bitirelim.
Ülkenin güvenlik ve asayişinden sorumlu olan kurum ve bakanlıklarına aktarılan kaynak 39 milyar TL., bütçenin % 11.1’i. 2012 yılı bütçesinde en fazla ödeneğin ayrıldığı bakanlıklardan biri Milli Savunma Bakanlığı, 2011 yılına göre % 7.4 artış var, 18 milyar 230 milyon TL.
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın ödeneği % 22.4 artışla 3 milyar 891 milyon TL’ye çıkarılmış.
Sağlık Bakanlığı’nın ödeneği 2012 yılında % 16.7 oranında gerileyerek 14 milyar 358 milyon TL olmuş.Nasıl yorumlamalı?

Sayı: 2011 10

Önceki İçerikWikileaks bu kez Çerkesleri yayınladı
Sonraki İçerikNe Demek İstiyoruz? 3. Bölüm
Yaşar Güven
1958’de, Düzce Köprübaşı Ömer Efendi Köyü’nde doğdu. 1980 yılında İTÜ Gemi İnşaat ve Deniz Bilimleri Fakültesi’nden mezun oldu. Üyesi olduğu Gemi Mühendisleri Odası’nın (GMO) 50. yıl ve İstanbul Kafkas Kültür Derneği’nin (İKKD) 60. yıl Andaç çalışmalarının editörlüğünü yaptı. Her iki kurumun yönetim kurullarında görev aldı. Kurucusu olduğu firmada iş yaşamı devam ediyor. 2005 yılı aralık ayında yayın hayatına başlayan Jıneps gazetesinin kurulduğu tarihten itibaren yayın kurulu üyesi.