Lazlar anadilde eğitim istedi

0
478
Lazebura Birliği” adı altında örgütlenen Lazlar Başbakanlık ve Kültür Bakanlığı’na Lazca anadilde eğitim, Lazca yer isimlerinin geri verilmesi ve Lazca için enstitü kurulması talepleri ile resmi başvuruda bulundu.
Almanya’da faaliyet gösteren Lazebura Derneği‘ne üye Laz aydın ve sanatçılar eğitim, Lazca yer isimlerinin geri verilmesi, Lazca için enstitü kurulması gibi taleplerle Başbakanlık ve Kültür Bakanlığı’na dilekçe verdi.
Dilekçede Lazca’nın Güney Kafkas dil ailesine mensup, Anadolu’nun yaşayan en eski dillerinden biri olduğu belirtilerek yaklaşık 250 bin ila 500 bin arasında kişi tarafından konuşulduğu belirtildi. UNESCO tarafından yayınlanan “Tehlike Altındaki Diller Atlası”na göre, Lazca‘nın “Kesinlikle tehlikede olan diller” grubunda olduğu aktarılan dilekçede, “Kadim dillerden olan Lazca, Anadolu’nun tüm diğer yerel dilleri gibi, dünya kültür mirasının bir parçasıdır. Lazca’nın ve aynı durumda olan Anadolu’nun diğer dillerinin yok oluşunu izlemek, bu konuda önlem almamak dünya kültürel mirasımıza sahip çıkmamak demektir” denildi.

Sayı : 2011 11