Rasmussen’den işbirliği çağrısı

0
456
NATO Genel Sekreteri Rasmussen, Gürcistan’dan tek yanlı bağımsızlığını ilan eden Abhazya ve Güney Osetya ile ilgili gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Gürcistan’ın toprak bütünlüğünü desteklediklerini ve Abhazya ile Güney Osetya’yı tanımadıklarını söyledi. Rasmussen, bu kararlarının değişmediğini ve değişmeyeceğini de ekledi.
Anders Fogh Rasmussen, “Biz Abhazya ile Güney Osetya’yı tanımıyoruz. Biz Gürcistan’ın toprak bütünlüğü ile egemenliğini destekliyoruz ve Rusya’dan üstlendiği sorumlulukları yerine getirmesini talep ediyoruz” dedi.
Rasmussen, Abhazya ve Güney Osetya ile ilgili sorunların yalnız diyalog ve işbirliği yoluyla çözülmesi gerektiğini ifade ederek, “Gürcistan’dan bu bölgelerle sıkı işbirliği yapmasını talep ediyoruz” dedi.

Gürcistan Nato üyeliği için beklemeli”

Gürcistan’ın barış operasyonlarına verdiği desteğe de değinen Rasmussen, Gürcistan’ın Afganistan’daki operasyonlara önemli katkılarda bulunduğunu, ancak bu katkıların, NATO üyeliği ile ilişkili olmadığının altını çizdi.
Gürcistan’ın NATO’ya entegrasyon yolunda başarılı reformlar gerçekleştirse de bunların üyelik için yeterli olmadığını ve hala birçok alanda düzenlemeler yapması gerektiğini ifade ederek, “Bu nedenle de Gürcistan’ın ne zaman NATO’ya gireceğini söylemek mümkün değil. Bu Gürcistan’ın ilerleyeceği hıza bağlıdır” şeklinde konuştu.
Rusya’nın Dünya Ticaret Örgütüne üyeliği konusunda Gürcistan ile Rusya arasında imzalanan anlaşmaya da değerlendiren Rasmussen, Gürcistan ile Rusya arasında varılan anlaşmayı takdirle karşıladıklarını söyledi.
İran’ın nükleer politikasına da değinen Rasmussen, İran’ı uranyumu zenginleştirme programını durdurmaya çağırdı.
Rasmussen, “İran liderleri bu alandaki çalışmalara son vermeli. Bu uluslararası düzeyde bir meseledir ve İran’ın nükleer programından kaynaklanabilecek sorunlara, mutlaka siyasi bir çözüm bulunmalıdır” şeklinde konuştu. (www.hürriyet.com.tr)

Sayı : 2011 11