Bir Anadolu Çerkesinin Anıları

0
567
Cinius Yayınları
Düzce Sazköylü Şinasi Hilmi Taşkın (Trıpşı) on yıllık çalışmasını ‘Ne İstiyor Bu Şemsi?’ adlı romanla kitaplaştırdı.
“Öznesi olduğum Abazalarla Çerkeslerin, kültür birliği ve yaşam biçimleri ile yakın ilişkilerini gördükçe, yan yana yaşadıkları diğer halklardan farklı olduklarını algıladım; bu bende yanıtı bulunamayan başka sorular oluşturdu. Daha çocuk yaşlarımda yaşlı Thamadelerden dinlediğim öyküler beni yeni etnik sorulara yöneltti. Oysa profesyonel bir araştırıcı ve analist biri olmadığım için, benim açımdan en rasyonel bilgileri ve en yalın bulguları bulmak çok daha zor olacaktı. Ama yılmadan, kendimi daha da zorlayarak, yeni bilgi içeren bulguları not edip, kayıt altına almaya başladım. İnsanların günlük yaşam biçimlerini irdeleyerek not tutmayı sürdürürken, toplumsal çelişkileri kendi açıları ile yorumlayan insanları konuşturup, kendi ölçülerimle kurgulayarak kaleme almak istedim.
Deneyimli ve profesyonel yazarlar gibi kurgulayacağım bir romanı kaleme alamayacağımı düşünüp, konuları usumda canlandırıp bana yol gösterecek bir esin kaynağı aradım. Gezip gördüğüm, duyup bellediğim yaşam biçimlerinin parçalarını birleştirerek, tanıdık bazı insanların adlarını kullanarak, konuların kurgularını oluşturmaya çalıştım. Sıkça bir araya gelip söyleştiğim ve yaşamını kendi yaşamıma yakın gördüğüm bir dostumla onun yakın çevresi bana esin kaynağı oldu. Kurgularımı geliştirirken, yaşanmış gerçek olayları kimi yerde abartılı, kimi yerde kısa dokundurmalarla irdelemeyi seçtim. Şemsi ve çok enteresan gördüğüm onun yaşamı, benim için ana esin kaynağı olurken, Abhazları ve Abhaz olan Şemsi ile bir Abhaz köyünü özne olarak seçtim ama, yerel halk tarafından ayrı gibi algılanan Kafkas göçmenlerinin Çerkes Abaza diye ayrı anılmasının doğruları yansıtmadığını, büyük güçler tarafından bilinçli olarak bölünüp başkalaştırılmaya çalışıldığını anlatmak istedim.
Abaza, Abhaz, Adıge, Kabardey ve Ubıhların Orta Asyalı Türk soyları gibi kardeş halk olup, tümüne Çerkes dendiğini ve bu kardeş halkların içinde de Dağlı, Sahilli, Şapsığ, Besleney, Bzıp, Sadz gibi bölge adları ile tanımlananların var olduğunu yer yer anlatmaya çalıştım.”

Sayı : 2011 12