Sıra ailelerde ve çocuklarda

0
388

Kaffed Adıgece ve Abazaca için bütün hazırlıklarını tamamlayarak, Talim Terbiye Kurulu’na müfredatı teslim etti. Ancak, gerek formalitelerin aşılmasında, gerek çocukların anadillerini seçmelerini cazip hale getirme konusunda sıkıntılar yaşanması bekleniyor. Kaffed Başkanı Vacit Kadıoğlu konuyla ilgili açıklamasında “Çocuklar teşvik edlimeli ve onlara Anadil öğreniminin önemi anlatılmalı” uyarısını yaptı


Kaffed, Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kuruluna seçmeli derslerde kullanılmak üzere Adıgece ve Abazaca Eğitim Müfredatını teslim etti.

Teslim sayı numarası “31.07.2012 – 03868” olan müfredatın tesliminden sonra şimdi sırada ise materyal çalışmalarının neticelendirilmesi ve sunulması var. Kafkas Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Vacit Kadıoğlu yaptığı açıklamada “Yoğun bir tempo ve titiz bir çalışma ile hazırlanan müfredat programı için tüm emeği geçenlere ve hocalarımıza teşekkür ediyoruz. Bundan sonraki süreçte asıl görev ailelere düşüyor” dedi.

Kadıoğlu, ailelerin çocuklarını yönlendirmeleri, formalitelerin aşılması için çaba ve gayret göstermeleri gerektiğini belirterek “Çocuklar teşvik edilmeli ve onlara Anadil öğreniminin önemi anlatılmalı” uyarısını yaptı. Anadilini öğrenmek için dersi seçen ve başarılı olan çocuklara çeşitli ödüller vererek onları teşvik etmeyi planlayan KAFFED, bu yıl ilk kez Anadilini seçen öğrencilerden, yıl sonunda karnesini KAFFED’e ulaştıran 5 öğrenciyi Nalçik Yaz Kampına, 5 öğrenciyi Maykop Yaz Kampına, 5 öğrenciye de Türkiye’de Yaz Kampına göndererek ödüllendirecek. Talebin çok olması halinde seçenekler çoğaltılmaya çalışılacak veya kura ile belirleme yoluna gidilecek.

Yeni ders programları

Haftalık ders çizelgesini de yayınlayan KAFFED’in Kademeli Eğitim sistemi hakkında verdiği bilgiler şöyle:

2012-2013 eğitim öğretim yılında, 4 yıl İlkokul, 4 yıl Ortaokul, 4 yıl Lise zorunlu eğitime geçiş yapılacaktır. Aynı zamanda, eğitim programlarında ve okullarda uygulanacak haftalık ders çizelgelerinde de değişiklikler yapılmıştır. Yeni ders programları, Eylül 2012’de 1. Sınıfa ve 5. Sınıfa başlayacak öğrenciler için geçerlidir. Diğer sınıflarda okuyan öğrenciler, eski programla öğrenim göreceklerdir. Yeni ders programlarına göre, seneye 5. Sınıfta okutulacak dersler ve haftalık ders saatleri ekte verilmiştir. Bu çizelgeye göre, 5. Sınıfa başlayacak öğrenciler, haftada 8 saat seçmeli ders seçebileceklerdir. Bu seçmeli dersler, 6 farklı alanda toplanmıştır. Her alandan bir veya iki ders seçerek, haftada toplam 8 saat seçmeli ders seçilebilecektir. Herhangi bir seçmeli dersin açılabilmesi için, 10 öğrencinin o dersi seçmesi gerekmektedir. Devlet okullarında, 6 öğrenci de başvurduğu takdirde, İlçe ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün onayı ile, o ders açılabilir.

5. sınıflarda geçerli haftalık ders çizelgesi

Zorunlu dersler

Türkçe 6
Matematik 5
Fen Bilimleri 4
Sosyal Bilgiler 3
Yabancı Dil 4
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 2
Görsel Sanatlar 1
Müzik 1
Beden Eğitimi ve Spor 2
Zorunlu Ders Saati Toplamı 28

Seçmeli dersler

Din, Ahlak ve Değerler Alanı Hz. Muhammed’in Hayatı 2
Kur’an-ı Kerim 2
Temel Dinî Bilgiler 2
Dil ve Anlatım Alanı Yaşayan Diller ve Lehçeler***2
Yazarlık ve Yazma Becerileri 2
Okuma Becerileri 2
İletişim ve Sunum Becerileri 2
Yabancı Dil Bakanlar Kurulu Kararı ile Kabul Edilen Diller (İngilizce, Almanca, vs) 2

Fen Bilimleri ve Matematik Alanı Matematik Uygulamaları 2
Bilişim Teknolojileri ve Yazılım 2
Çevre ve Bilim 2
Bilim Uygulamaları 2
Sanat ve Spor Alanı Müzik 2
Zekâ Oyunları 2
Drama 2
Spor ve Fizikî Etkinlikler 2
Görsel Sanatlar (Resim, Geleneksel Sanatlar, Plastik Sanatlar vb.) 2
Sosyal Bilimler Alanı Medya Okuryazarlığı 2
Düşünme Eğitimi 2
Hukuk ve Adalet 2
Halk Kültürü 2

Seçilebilecek Seçmeli Ders Saati Sayısı 8
Toplam ders saati 36

Çerkesce Dersleri

Kafkas Dernekleri Federasyonu (KAFFED), Yaşayan Diller ve Lehçeler Seçmeli Dersi kapsamında, Çerkes dillerinin de okutulmasına yönelik olarak, üye derneklerle bir ön yoklama çalışması yapmıştır ve bu ders açıldığı takdirde öncelikle Adıgece (hem Adıgey hem Kabardey lehçeleri) ve Abazacaya talebin daha çok olacağı görülmüştür. Bu sebeple, Milli Eğitim Bakanlığı, Talim ve Terbiye Kurulu’na öncelikle Adıgece ve Abazaca öğretim programlarının sunulması için gerekli başvurular yapılmıştır. Diğer dillerimiz için de talep doğrultusunda başvurular yapılacaktır. Talim ve Terbiye Kurulu’nun Adıgece ve Abazaca öğretim programlarını oluşturmasına destek olmak amacı ile, bu görevi KAFFED’in oluşturduğu bir çalışma grubu üstlenmiştir. Hazırlanan öğretim programları, Talim ve Terbiye Kurulu’na sunulmuştur. 5. sınıfa gidecek öğrencilerimiz, Dil ve Anlatım Seçmeli Ders Alanı’ndan, Yaşayan Diller ve Lehçeler Seçmeli Dersini seçip okul müdürlüklerine Adıgece ve Abazaca Programlarını tercih ettiklerini dilekçeyle bildirebileceklerdir. Çizelgeden de görülebileceği gibi, Adıgece/ Abazaca seçmek isteyen öğrencilerimiz, ilgi ve isteklerine göre başka dersleri de seçmeye yeterli saatleri kalmaktadır. Adıgece/ Abazaca derslerinin bir okulda açılabilmesi için, aynı okulda 5. Sınıfta okuyan 6-10 öğrencinin bu talepte bulunması gerekmektedir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz