Suriyeli soydaşlar yasa bekliyor

0
371

Nalçik’te Suriye’den gelen 49 aile kura ile yerleştirilmeyi kabul etti.  Ailelerden dokuzu kura çekimleri sonucu evlere yerleştirilirken, beş aile bir Rus köyü olan Blagoveshinska’ya, iki aile ise  Krem Konstantinevka denen Rus Köyüne yerleştirildi. İki aileye ise Anzorey denen Çerkes köyünde uygun evler bulundu.

Suriyeli Çerkeslerin anavatana getirilmeleri ve yerleştirilmeleri konusunda çok önemli çalışmalar yapan Perit dernegi, söz konusu evleri  450 000 ile 850 000 ruble arasında satın alıdı.

Evlere yerleştirilen dokuz aile, ısınma, elektrik gibi temel harcamalarla, geçinme giderlerini kendileri karşılayacak. Evler için bir yıl boyunca para alınmayacak, ikinci yıldan sonra ise evin parası uygun taksitlerle tahsil edilecek. Soydaşlara bu olanak için konulan şart ise, 5 yıl boyunca hem evlerini hem de Kafkasya’yı terk etmemeleri.

Perit derneği tarafından, bu dokuz aile dışında kalanlara da sırasıyla ev alınarak, kendi konutlarına yerleştirilmesi hedefleniyor.

Diğer Suriyeli soydaşların ise halen yerleştirildikleri sanatoryum ve otellerde tüm giderlerinin karşılanması sürdürülecek.

Oturum izinleri

Suriye’den kaçan hemşerilerin tamamının geçici oturum izinleri alınırken, sürekli oturum izinlerinin de bu ay içinde verilmesi bekleniyor. Oturum izinleri konusunda Adıgey’e yapılan başvuruların ise ağır yürüdüğü belirtiliyor. Toplam sayıları  420 olan Suriyeli soydaşlardan, 370’i  Kabardey’de kalırken, diğerleri Adıgey’e gönderildi.

Oturum izinlerinde önceliğin iş bulanlara verilmesi ise ayrı bir sıkıntı yaratıyor  çünkü iş bulmak yeterince zor. Kota ile ilgili  Cumhuriyetlere insiyatif tanınmış olsa da, kesin çözüm için bu yıl sonunda çıkarılması hedeflenen yasa bekleniyor.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz