Samatya’da ırkçı saldırılar

0
481

Samatya’da, 2 ay içinde biri ölümle sonuçlanan 4 vahşi saldırı gerçekleştirildi. Aralık ayının başında yalnız yaşayan 87 yaşındaki bir Ermeni kadın (T.A.) saldırıya uğramıştı. Ziynet eşyaları çalınan T.A. saldırı sonucunda bir gözünü kaybetmiş, bir süre yoğun bakımda kaldıktan sonra taburcu olmuştu.

Bu saldırının ardından 28 Aralık’ta 85 yaşındaki Maritsa Küçük, Samatya’da tek başına yaşadığı evinde vahşice öldürüldü. Darp edildikten sonra vücuduna aldığı bıçak darbeleri sonucunda yaşamını yitiren Küçük’ün üzerindeki ziynet eşyaları alınmış; yaşlı kadının çıplak halde bulunması, akıllara nefret cinayeti ihtimalini getirmiş ve Ermeni toplumunda tedirginlik yaratmıştı.

6 Ocak Pazar günü de kiliseye gitmek üzere olan yaşlı bir Ermeni kadın kaçırılmaya çalışılmıştı. Maritsa Küçük cinayetinin ve yaşlı Ermeni kadınların hedef alındığı diğer iki saldırının faili ya da failleri yakalanmadan, bu kez 80 yaşındaki Sultan Aykar saldırıya uğradı. Samatya’daki bir apartmanın giriş katındaki evinde tek başına yaşayan Sultan Aykar, 22 Ocak günü dairesine girdiği sırada, baştan aşağı siyah giyinmiş, maskeli, 35 yaşlarında, kır saçlı bir kişi tarafından darp edildi. Kadının çığlıklarını duyan komşuların olay yerine gelmesi üzerine, saldırgan kaçarak uzaklaştı. Diğer olayların aksine bu olayda görgü tanıkları var. Tanıkların ifadesine göre, olay mahalline yakın bir yerdeki bir otomobilin üzerinde dergi okur gibi yapan iki kişi de saldırgana gözcülük yapıyordu. Hastaneye kaldırılan Aykar’ın gözünde ciddi görme kaybı meydana geldi. Samatya’daki Ermeni kadınlara yönelik saldırılarla ilgili olarak Fatih İlçe Emniyet Müdürlüğü yetkilileriyle görüşen İHD İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu üyelerinden Meral Çıldır, Emniyet yetkililerinin, olayın örgütlü olmadığını düşündüklerini ve çok titiz bir şekilde araştırma yaptıklarını söylediğini açıkladı.

Çıldır, yaptıkları görüşme hakkında şunları söyledi: “Polisler, bugüne kadar yapılan saldırılarda tanık olmadığını, Sultan Aykar olayında ise ilk defa görgü tanıkları olduğunu ve ellerinde ipuçları bulunduğunu söylediler. Saldırıların faillerinin ayrı ayrı kişiler olduğunu, olayın arkasında herhangi bir örgüt bulunmadığını düşünüyorlar. Emniyet yetkilileri, saldırıların hırsızlık amacıyla yapıldığını, yaşlı insanların korunmasız oldukları için seçildiğini, bu tür olayların İstanbul’un başka bölgelerinde de sürekli olarak yaşandığını söylediler. Bunun üzerine, biz de, bu olayların tamamen ırkçılık ve nefretten kaynaklandığını düşündüğümüzü belirttik.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz