Kartal sahiline Çerkes Sürgünü anıtı dikildi

0
586

1,5 milyon Çerkesin Osmanlı İmparatorluğu’na sürgün edilmesinin 149. yıl dönümünde; yaşanan acıların hatırası için bir anıt dikildi. Kuzey Kafkasyalı sanatçı Arsen Gushapsha’nın yaptığı ‘Hayat Ağacı’ adlı eserin açılışı, Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz ve Kafkas Dernekleri Federasyonu Başkanı Vacit Öz tarafından yapıldı.

Kartal Belediye Başkanı Op. Dr Altınok Öz, yaptığı konuşmada, Çerkes Anıtı’nın Kartal’da barışı, sevgiyi ve hoşgörüyü sembolize edecek bir anıt olduğunu belirtti. Vacit Kadıoğlu, İstanbul Kafkas Kültür Derneği Başkanı Ümit Duman ve Arsen Gushapsha’nın konuşmalarının ardından barkovizyon sunumu yapıldı.

İstanbul Kafkas Kültür Derneği Çocuk ekibi MEŞBEV’den Nesrin Aydemir ve Perit Dinçer, Çetin Öner’in “Yorgun Bir At İçin Füg” şiirini okudular. Si Wored Müzik Grubu, Warada solistleri Burçak Gürbüz ve Burcu Mercan’ın okuduğu ağıtlarla devam eden programda Havva Karadaş da ağıtlar seslendirdi. İlhan Aydemir’in Adığece dua okuması ile süren etkinlikte gençlerin yaktığı ateş ve meşalelerle oluşan çember dönüşünün ardından denize çelenk bırakıldı ve karanfiller dağıtıldı.

 

Sayı : 2013 06