Gezi Günlüğü 2.Bölüm

0
410

31 Mayıs

Akşam saatlerine kadar devam eden polisi saldırısı 19.00’da şiddetlendi. Büyük bir grup İstiklal Caddesi’nden meydana çıkmaya devam ederken, Sıraselviler’de de meydana çıkmaya çalışan eylemcilere yoğun gaz saldırısı başladı.

20.10’da polis Meydan’a tüm çıkışları kapasa da, 100-150 kişilik bir grup meydana çıkmayı başardı ancak polisin ihtarı üzerine dağılırken, polisin biber gazlı saldırısına maruz kaldı. Bu sırada Marmara Oteli ve Starbucks önünde bulunan insanlara da gaz bombalarıyla saldırıldı.

21.30’da eylemciler İstiklal Caddesi’nde Fransız Kültür Merkezi önünde barikat kurdular.. Gezi Parkı için Taksim’de biraraya gelen binlerce kişi, Tünel’den meydana İstiklal Caddesi ve tüm ara sokakları, Tarlabaşı ve Harbiye’de polisle karşı karşıya kaldı.

23.45: Polis, İstiklal Caddesi’nde toplanan binlerce kişiye çok yoğun bir şekilde gazla saldırdı. Polisin saldırısı ve çatışmalar gece boyunca devam etti.

Taksim Meydanı’nda süren direniş, çevre ilçelere de yayıldı. Beşiktaş’ta Başbakanlık ofisi önünde saldırı da direniş de gece boyunca sürdü. Beşiktaş’ta insanlar araçlara yaklaşık üç saat korna çaldırma eylemi yaptıktan sonra Taksim’e yürümeye karar verdi.Bu sırada polis Akaretlerden ve ara sokaklardan girerek insanlara gaz bombası ile saldırdı. Saldırı sonrası insanlar meydanda toplandı. Polis barikat kurarak saldırıya devam etti ancak direniş sonucu barikatları ofisin önüne dek geri çektiler. Çarşı taraftar grubu nöbetleşe barikat arkasına geçerken polisin saldırısı devam etti. 31 Mayıs’ın bilançosu; İstanbul Tabip Odası’ndan yapılan açıklamada yaklaşık 100 kişinin yaralandığı yönündeydi.

Halktan direnişe tam destek

Eylemcilere Taksim’de saldırı devam ederken, İstanbullular eylemcilere evlerinden destek verdi. Şişli, Mecidiyeköy, Beşiktaş, Fulya, Kozyatağı, Beylikdüzü, Moda gibi birçok semtte, gece yarısından sonra başlayan eylem sabahın ilk ışıklarına kadar devam etti. Halk balkon ve pencerelerinden tencere ve tavalara vurarak, evlerinin ışıklarını açıp kapattı. Şişli ve Fulya sakinleri ise Beşiktaş’ta toplandı. Davullarıyla yürüyen bir grup, evlerinden çıkanların da katılmasıyla kalabalıklaşarak Barbaros Bulvarı’na doğru yürüdü. Arabalarıyla sokaklara çıkanlar ise kornayla protestoya katıldı.

Kadıköy’den de vapurla Karaköy’e destek için geçenler sloganlar atarak yeni bir eylem başlattı. Vapur saatlerinin bitişi ile Kadıköy’de kalanlar, Altıyol’daki Boğa Heykeli’nin etrafında toplanmaya başladı. Geceyarısı 12.00’da bine yaklaşan sayı hızla arttı.Trafiği engelleyen eylemciler “AKP istifa”, “Her yer Taksim, her yer direniş” sloganı attı.

Trafikte bekleyen araçların korna çalarak destek verdiği eylem, Söğütlüçeşme yönüne “Biz buradayız, polis nerede” sloganıyla yürüyüşle devam etti. Yürüyüş Halitağa Caddesi üzerinden yeni katılımlarla büyüyerek Kadıköy İskele Meydanı’na yöneldi. İnsanlar ellerinde tencere, tavalarla sokağa çıktı, Bağdat Caddesi’nden katılanlarla meydanda binler toplandı. Kadıköy’de toplanan İstanbullular, sabah 02.00 sularında Salı Pazarı mevkiinde bir araya geldi. Burada yapılan oylama sonrası bir grup Kadıköy İskele yönüne, diğer grup ise Acıbadem üzerinden Metrobüs yolunu takip ederek D-100 Karayolu’ndan Boğaziçi Köprüsüne yöneldi. Yaklaşık 500 kişilik grup saat saat 06.00 sularında Boğaziçi Köprüsü’nü yürüyerek geçti. Gruba CHP milletvekili Mahmut Tanal da destek verdi. “Her yer Taksim Her yer Direniş” sloganıyla yürüyen İstanbullara, polis Beşiktaş’a yönelince Barbaros Bulvarı’nda saldırdı.

Taksim Gezi Parkı’ndaki direnişe destek vermek için Türkiye’nin pek çok kentinde insanlar sokaklara çıktı. Ankara, Eskişehir, İzmir, İzmit, Bursa, Muğla, Isparta, Afyon’un da aralarında olduğu pek çok kentte insanlar  polis saldırısına ve gözaltılara rağmen sokaklardaydı. ODTÜ’den çıkan öğrenciler Milli Kütüphane önünde buluşarak AKP İl Binası’na yürüme kararı aldı.

Amed İsyandır, Taksim’e Selamdır

Diyarbakır’da yüzlerce kişi Taksim Gezi Parkı için direnenlerle dayanışmak için yürüdü. Ofis’ten Koşuyolu Parkı’na yürüyen protestocular “Amed İsyandır, Taksim’e Selamdır” “Her Yer Taksim, Her Yer Direniş”, “Hükümet İstifa” sloganlarıyla yürüdü.

Halkların Demokratik Kongresi, Kamu Emekçileri Sendikları Konfederasyonu ve Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun çağrısıyla toplanan protestoculara Barış ve Demokrasi Partisi Milletvekilleri Nursel Aydoğan ile Meral Danış Beştaş da eşlik etti.

Mahkemeden kışla kararı

Gezi parkı eylemlerinde polis saldırıları devam ederken, aynı gün İstanbul 6. İdare Mahkemesi, Taksim’de Gezi Parkı’na yapılması planlanan Topçu Kışlası Projesi hakkında yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Taksim Gezi Parkı Koruma ve Güzelleştirme Derneği başvurusunda Taksim Gezi Parkı üzerine Topçu Kışlası süsü verilen alışveriş merkezi yapılmasına olanak tandığı ileri sürülen 27 Şubat 2012 tarihli 139 sayılı Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu kararının iptali ve yürütmenin durdurulmasını istedi. Mahkeme yürütmeyi durdurma kararı vererek şöyle dedi:

“Davanın durumu ve uyuşmazlığın niteliği gözetilmek suretiyle davalı, idarenin 1. savunması alınıncaya veya bilgi ve belgeler gösterilip, yürütmenin durdurulması hakkında yeni bir karar alınıncaya kadar yürütmenin durdurulması isteminin KABULÜNE, 31/05/2013 tarihinde oyçokluğuyla karar verilmiştir.”

Muhalefetten tepki

Gezi Parkı’nda ağaçların yıkılmasına karşı eylem yapanlara polis saldırısı muhalefet tarafından Meclis gündemine taşındı.

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) milletvekili Ertuğrul Kürkçü, milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in de aralarında bulunduğu birçok kişinin yaralanmasına tepki göstererek “Bunun hesabını sormazsak namerdiz” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul vekili Mahmut Tanal’da, “Meclis başkanın görevleri arasında milletvekillerinin sağlığını, güvenliğini koruma görevi vardır. Milletvekillerine gaz maskesi alınması ve zimmetine geri iadesi sağlanması için gereken yapılmalı.” Diye konuştu.

Milliyetçi Halk Partisi (MHP) Grup Başkanvekili Oktay Vural, “Taksim’de ağaçların kesilmesine karşı medeni şekilde taleplerini ortaya koyanlara yapılan hunharca müdahaleyi kınıyorum. Beyoğlu’ndaki son vaha AKP tarafından alışveriş merkezi uğruna yok ediliyor” dedi.

Af Örgütü, polis saldırılarını kınadı

Uluslararası Af Örgütü, Taksim Gezi Parkı’ndaki barışçıl göstericilere karşı aşırı güç kullanılmasını kınadı. Örgütün yazılı açıklamasında, “Taksim Gezi Parkı’ndaki barışçıl göstericilere yönelik, biber gazı ve aşırı güç kullanılması ile ilgili kaygı duyduklarını” belirtilerek;

“Taksim’deki Gezi Parkı, bölgede yapılan geniş çaplı yenileme çalışmaları kapsamında bir alışveriş merkezi inşa edilmesi için yıkımla karşı karşıya. Son iki gündür bu uygulamaya karşı çıkan düzinelerce gösterici parkta çadır kurmuştu. 30 Mayıs sabahı çok erken saatlerde, polis çadırları yerle bir etti ve göstericileri dağıtmak için biber gazı kullandı. 23 yaşında bir gösterici biber gazı kullanılması sebebiyle ciddi şekilde yaralandı, bir ağaca tutunmak isterken polis tarafından tekmelendi ve darp edildi. Bir toplantıyı dağıtma kararı, her zaman başvurulacak en son yöntem olmalı, gereklilik ve orantılılık ilkeleri ile bağdaşmalıdır. Uluslararası standartlar polisin toplantıları dağıtırken güç kullanmamasını ya da bu uygulanabilir değilse, güç kullanımını minimum gereklilikle sınırlandırmasını gerektiriyor. Uluslararası Af Örgütü yetkilileri, Taksim Gezi Parkı’nda aşırı ve gereksiz güç kullanıldığı iddialarını hızlı, bağımsız ve tarafsız bir şekilde soruşturmaya ve keyfi güç kullanımından sorumlu emniyet görevlilerinin yargılanmasını sağlamaya çağırıyor.” denildi.

 

Sayı : 2013 08