Diplomasi gölgesinde olimpiyatlar

0
948

Çok sayıda üst düzey politikacının Rusya’daki insan hakları ihlalleri nedeniyle Soçi’deki açılış törenine gitmeyeceğini ilan etmesi, Moskova’nın iyileştirmek istediği imajını gölgeledi

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Soçi’deki Olimpiyat Oyunları’na katılmayacağını açıkladı. Gauck, Rusya’da insan hakları ihlallerini ve muhalefete yapılan eziyetler nedeniyle Soçi’ye gitmeme kararını aldığını ama bunun bir protesto anlamına gelmediğini belirtti.

Rusya Devlet Duması Dışişleri Komitesi Başkanı Aleksey Puşkov, konuyla ilgili olarak Twitter’deki hesabında, “Almanya Cumhurbaşkanı Gauck, bir kez bile Pakistan ve Afganistan’da çocuk ve kadınların öldürülmesini kınamadı. Ancak Soçi’ye gitmeyecek kadar Rusya’yı kınıyor” açıklamasında bulundu.

AB’nin İçişlerinden Sorumlu Komiseri Viviane Reding de Rus hükümetinin Rusya’daki azınlıklara karşı hak ihlallerini gerekçe göstererek, azınlıktaki gruplara bu şekilde davranıldığı sürece kendisinin de Soçi’ye gitmeyeceğini söyledi.

Fransa Devlet Başkanı François Hollande’ın da Soçi’deki kış oyunlarına gitmeyeceği bildirildi. Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, kendisinin de Hollande’ın da olimpiyatlara katılmayacağını belirtti. Gauck’un açıklamasında olduğu gibi Fransız Dışişleri Bakanı Fabius da Soçi’ye niçin gidilmeyeceğini ayrıntılı olarak belirtmedi.

ABD Başkanı Barack Obama ise daha farklı bir yol tercih etti. Washington’dan yapılan açıklamada, ABD’den Soçi’ye üst düzey politikacı gönderilmeyeceği belirtilerek buna Obama’nın yoğun gündemi gerekçe olarak gösterildi ve herhangi bir boykot kararından bahsedilmedi.

Polonya da Soçi Olimpiyatları’nda siyasi gerekçelerle üst düzey temsil olunmayacak. Cumhurbaşkanı Bronislaw Komorowski, oyunların sadece spor olayı değil, siyasi olay olduğunu söyleyerek, Rusya’daki açılışa katılmayacağını bildirdi. Ancak gerek Cumhurbaşkanı, gerekse de Başbakan Donald Tusk, bu kararlarının boykot olarak değerlendirilmemesi gerektiğinin altını çizdi.

Soçi Olimpiyatları’na gitmeyeceğini açıklayıp “ama bu boykot değil” vurgusu yapanlardan birisi de Belçika Başbakanı Elio di Rupo. Rupo’nun basın sözcüsü, Soçi Olimpiyatları’nın en başından beri başbakanın programında olmadığını söyledi.

Baltık ülkeleri liderlerinden ikisi Soçi’deki törenlerde bulunmayacak. Estonya Cumhurbaşkanı Toomas Hendrik İlves’in Soçi Olimpiyatları’na yoğun programından dolayı katılmayacağı bildirildi. Ancak Estonya, yarışmaya Başbakan düzeyinde katılım sağlayacak.
Litvanya Cumhurbaşkanı Dalia Grybauskaite de Soçi Olimpiyatları’na katılmayacaklar arasında. Grybauskaite, Rusya’daki insan hakları ihlalleri, Moskova’nın Litvanya da dahil komşularına yönelik tavırları, eski Sovyet ülkelerine baskıları nedeniyle Soçi’ye gitmeme kararı aldığını açıkladı.

Geçtiğimiz ay Vişnius’ta Doğu Ortaklığı zirvesinde AB ile ortaklık anlaşmasını paraf eden Moldova da Soçi’de Cumhurbaşkanı düzeyinde temsil olunmayacak. Moldova Cumhurbaşkanı Nikolay Timofti’nin açılış törenine katılmayacağı açıklandı, ancak nedeni konusunda herhangi bilgi verilmedi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, İsrail devlet başkanı Benjamin Netanyahu ve İngiltere Başbakanı David Cameron da Soçi Olimpiyatları’na gitmeyeceklerini beyan etti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz