‘Soçi ve Çerkesler’ paneli yapıldı

0
456

Nart Kültür Sanat Kolektifi’nin çağrısıyla bir araya gelen Çerkesler ve Dostları, “Soçi ve Çerkesler” başlığı altında bir panel düzenledi. İstanbul Kafkas Kültür Derneği’nde (İKKD) 21 Aralık’ta gerçekleştirilen panelde Nart Kültür Sanat Kolektifi ve Demokratik Çerkes Hareketi panelist olarak yer almadılar, sadece bildirileri okundu.

Panele, hem moderatör hem de panelist olarak katılan Ümit Duman, olimpiyatlar ve soykırım üzerine tarihsel bilgiler sundu. Çerkeslerin Kafkasya’dan sürgün edilmesinin ardından başka devletlerin köle, savaşçı ve çiftçi ihtiyacını karşılamak için kullanıldıklarını söyleyen Duman, “Tarihini bilmeyenlerin sınırlarını başkaları çizer” sözüne atıfta bulundu.

Bir diğer panelist Sezai Babakuş, boykot tutumu yerine “Soçi gerçeğini bilmek ve tanımak” üzerine bir çalışma yürütmenin daha gerçekçi olacağını dile getirdi. Soçi’de yapılan olimpiyatların Soçi gerçeğini anlatmak için bir fırsata dönüştürülmesi gerektiğini söyledi. Çerkeslerin durumunu en iyi anlatan sözün “soykırım” değil “sürgün” olduğunu ifade eden Babakuş, “Rusya’yı düşman olarak algılamak doğru değil. Rusya bizim için sorunlu ama stratejik bir ortak olarak görülmeli” dedi.

Ankara’dan panele katılan Erdoğan Boz, panele yönetim kurulunda olduğu Ankara Çerkes Derneği veya İKKD’yi temsilen katılmadığını, kişisel katılımda bulunduğunu belirtti ve Rusya’nın uzun süre Çerkesleri itibarsızlaştıracak çalışmalar yaptığına vurgu yaptı. Boz, “Çerkesler için sürgünden daha çok soykırım ifadesinin belirleyici olacağını” belirtti.

Panelistlerden Cehdi Nogay aynı zamanda Antikapitalist Müslümanlar hareketinde de yer alıyor. Çerkeslerin Soçi süreci veya herhangi bir faaliyetinde “akıl veren” bir konumda olamayacaklarını, talep olduğu sürece her zaman Çerkeslerin yanında yer alacaklarını belirtti. Çerkesler için en önemli ve kalabalık diasporanın Türkiye olduğunu söyleyen Nogay, İslamiyet’in “muhafazakar, iktidardan yana” tutumu yerine ezilenden yana olduğunu dile getirdi ve Çerkesleri Türkiye gündeminde daha aktif yer almaya çağırdı.

Kafkas Dernekleri Federasyonu adına panele bildiriyle katılan KAFFED Genel Başkan Yardımcısı Metin Kılıç, olimpiyat süreci ile ilgili yürüttükleri kampanya hakkında bilgiler verdi. Yazılı ve görsel medya ile birlikte sosyal medyada da aralıksız çalışmalar yapılacağını belirten Kılıç, olimpiyatlar yaklaştıkça kitlesel eylemlerin de artacağını söyledi.

Toplamda 70 civarında katılımcının olduğu panel, izleyicilerin soru ve görüşleriyle zenginleşti.
(demokratikçerkeshareketi.org)

Not: Kısaltılmıştır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz