No Sochi merak yarattı

0
1207

Russia Today (RT) kanalı için Soçi Olimpiyatları ile ilgili dokümanter program hazırlayan bir belgeselci, Amerika’da yaşayan Canberk Dipshov’la da röportaj yaptı. ABD’deki No Sochi hareketini ve ABD’deki Çerkeslerin bu konudaki düşüncelerini merak ettiğini söyleyen belgeselci J, bir arkadaşı kanalıyla ulaştığı Dipshov’a olimpiyatlar ve Çerkeslerle ilgili sorular sordu. Kendisiyle röportaj yapılacağını bilmeden arkadaşının evine giden Dipshov, önceden hazırlanmadan yaptığı söyleşide ilginç sorularla karşılaştı.

Çerkeslerin olimpiyat açılış töreninde yer almasıyla ilgili Dipshov’un ne hissettiğini soran J, Rusya’nın Çerkes soykırımını tanıyarak özür dilemesi durumunda anavatan ve ABD’deki Çerkeslerin bundan nasıl etkileneceği ile ilgili yanıt aradı. Bu soruya çok şaşırdığını belirten Dipshov böylesi bir durumda görüşmelerin önünün açılacağını ama bunun yeterli olmayacağını, Rusya yönetiminin Kafkasya’daki nüfusun sosyal ve ekonomik düzeyini arttırması gerektiğini belirtti.

Dipshov; bağımsızlık söylemlerini ayrılıkçılık olarak niteleyen J’nin No Sochi hareketini radikal olmakla itham etmeye varan sorusunu “Vatanınız birileri tarafından işgal edilseydi siz de hak iddia etmez miydiniz?” diyerek cevapladı. Rusya halkına ve vatandaşlarına karşı bir düşmanlık söylemleri olmadığını vurgulayan Dipshov asıl sorunun Rusya hükümet yetkilileri ve Çerkes karşıtı ırkçı tahrikleri körükleyen aşırı milliyetçilerden kaynaklandığının altını çizdi.

Röportaj sırasında Çerkeslerin hem sürgün hem de soykırım yaşadığının altını çizen Dipshov, No Sochi hareketinin radikal, fanatik ve nefret dolu olarak algılanmaması için soruları titizlikle yanıtladı.

Yapılan röportajların nasıl bir kurgu içinde programa dönüştürüleceği henüz belli değil ama belli ki No Sochi hareketi dikkatleri çekmiş durumda.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz