“KALBİMDE BİR TAPINAK KURDUM”

0
445

Karaçay-Çerkes Cumhuriyeti H.B.Bayramukova Devlet Ulusal Kütüphanesinde Abaza şair Larisa Şebzuhova’nın yıldönümünü kutlamak için bir görüşme düzenlendi. KÇC Kültür Bakanı Uali Yevgamukov, Rusya Yazarlar Vakfının Karaçay-Çerkes Cumhuriyeti Temsilciliği Başkanı Leyla Bekizova ve birçok sosyal kuruluşun temsilcileri şairin doğum gününü kutladılar.

KÇC Halk Şairi, Rusya Yazarlar Vakfı Üyesi Larisa Kurmanbiyevna Şebzuhova, 6 Nisan 1959 yılında Kubina’da doğdu. Öğretmen ailesinde büyüdü. Annesi, Larisa’nın şair olarak gelişiminde çok büyük bir etken oldu. Dina Bilalevna, Rus dili ve edebiyatı öğretmeni olarak kızını disiplin içinde yetiştirdi. Aynı zamanda dünya edebiyatını ve özelikle dünya şiirlerini sevdirmek için elinden geleni yaptı.

Larisa, çok küçük yaşta ilk şiirleri yazmaya başladı. Henüz okula gitmeyen Larisa, bir gün babası ile beraber saman yapmaya gitti. Küçük Larisa orada bir çay gördü. Çaydan çok etkilenen çocuk aklına gelen küçük bir şiiri babası ile amcası Suleyman’a okudu:

Çayırlarda mavi bir ayna gibi

Ortaya çıktı küçük bir kaynak,

Bir zıpladı, iki zıpladı

İnsanları yakalamaya çalışan küçük kaynak!

Babası, her dağlı erkek gibi sadece gülümsedi, Süleyman ise yeğeninin kafasını okşadı ve şöyle konuştu: “Kurmanbi, sözümü unutma, bizim küçük kelebek büyük bir şair olacaktır!”

İlk satırların ardından gerisi geldi: çıtın arkasında büyüyen ıhlamur ağacı, ev hayvanları hakkında satırlar…

Ortaokul döneminde Larisa, İngilizce’ye iyi çalıştı ve 1976 yılında okulu bitirdikten sonra Pyatigorsk Yabancı Diller Enstitüsüne girdi. Beş dağ manzaralı bu güzel şehri çok sevdi, saatlerdir sokaklarda dolaşarak şiirler yazardı. Okumayı seviyordu ve İngiliz edebiyatının eserlerini orijinal dilde okuyordu. Özelikle Byron ve Longfellow’un etkisinde İngilizce şiir yazmaya başladı…

Annesinin yardımı ile anadilinde de şiir yazması gerektiğini anladı. 12 Mart 1994 yılında “Abazaşta” adlı ulusal gazetede “Yaşam rüzgarı daha kuvvetli es” ismi altında 5 şiiri yayınlandı.

Öğretmenlik hayatında da sanata yatkın kişiliği çok yardımcı oldu. Okullarda İngilizce öğretmenliği, rehber öğretmenliği yaptıktan sonra Kuzey Kafkasya Devlet Kültür ve Güzel Sanatlar Enstitüsünde de öğretmen olarak çalıştı. Öğretmenlik deneyimlerini “Ulusal geleneklerin canlanması üzerinden ahlaki eğitim” adında bir kitapta paylaştı. Fakat sanatın farklı bir yönü onu bırakmadı.

2012 yılında L.Şebzuhova, Ahmad Kadırov hatırasına düzenlenen Açık Bölge Yarışmasının “Rus dilinde yazılan en iyi şiir karakteri” dalında birinciliği kazandı. Bu zaferin sembolik tarafı da var.

Larisa için Abaza dili gibi Rus dili ile Adıge dili de ana dilleridir. Bu dillerde şiirleri de yazar, çevirileri de yapar. L.Şebzuhova’nın şiirlerinin popüler olmasının sırrı nedir? Şiirleri çok hafif ve melodik, lirik ve şarkı gibi okunur. Bunun yanı sıra içerik açısından çok anlamlı olup gerçek ahlak değerini taşırlar.

Larisa Şebzuhova, halkının ve hatta tüm Cumhuriyetin edebiyat ve kültür hayatında çok önemli bir yer almaktadır. RSFSC’nin Müşerref Sanatçısı Zuli Yerijeva’nın hatırasına düzenlenen Eski Abaza Müzik Festivalinin projesinin fikir sahibidir. L.Şebzuhova’nın “Anneler Günü” projesi de Karaçay-Çerkes Cumhuriyetinin çeşitli bölgelerinde popüler olup uygulanmaktadır.

Murat Mukov,

“Abazaların Ülkesi” için özel

http://alashara.org/tr/news/kalbimde-bir-tap-nak-kurdum_post/

 

Sayı : 2014 06