‘’Çocuk küçükken eğitilir’’ der bir Çerkes atasözü. Bu düşünceden hareketle, cumhuriyetimizde kültürle ilgili çalışma yapan Eğitim ve Öğretim Bakanlığı, çocuk yetiştirmekte büyük önemi olan işler organize ediyor ve başarıyor.
Adıgey Cumhuriyeti’nde en çok takip edilen çocukların Çerkes kültürüne göre yetiştirilmesi ve Çerkes saygınlığının ilerletilmesidir. Kim olursa olsun, insan küçükken ne öğrendiyse büyüdüğünde onu ortaya koyar. İşte bunun için çocukları, çocukluktan itibaren folklorunu tanıyacak, tarihi kökenini anlayacak, insan olmaya ve insanlığa büyük değer verecek şekilde büyütmek gerekir. Adıgey’de bu büyük işi yeteri kadar yapmaktadırlar. Bunun ispatı; çocuk dans grupları ve korolardır. Cumhuriyetimizde adından söz ettiren “Мыекъуапэ инэфыльэхэр”(Mıyekope’nin Işıkları), “Ошъадэр” (Woşader), “дышъэ къам” (Altın Kama)” adındaki gruplar Çerkes danslarıyla Çerkeslerin yolunu anlatmaktadırlar.
Eski Çerkes şarkılarını derleyen, koruyan ve aydınlatan çocuk korolarımız vardır. Baste Asiyet yönetiminde “Aşemez”, Çesebiy Temar yönetiminde “Tıjın.” Bu korolarda farklı yaş gruplarından lise öğrencileri yer almaktadır. Başarılarıyla Adıgey’i sevindirmektedirler.
Yaptığın işe ruhunu katarsan başarı da kendiliğinden gelir. Bu özellik “Aşemez” grubunda da Baste Asiyet’te de var. 6-7 yıldır var olan Aşemez korosu kendinden güzel bir şekilde söz ettiriyor. Kısa bir süre önce Moskova’da düzenlenen “Zaferin İlkbaharı” (Тек1оныгъэм Игъатх) adlı müzik festivalinde yapılan yarışmada, “Aşemez” güney bölgesinden katılan tek gruptu.
Festivale büyük çocuklar davet edilmişti. Ancak halk şarkılarını söylemek için hazırlanan çocuklar da festivalde yer aldı.
Hangi halktan olduklarını sormaya bile gerek bırakmayacak şekilde giyinmişti çocuklar. Çerkes kıyafetlerini çok güzel taşımış ve kendilerine yakıştırmışlardı. Göğüslerinde hazırları, gümüş kemerin altını çizen kılıçları… “Aşemez”, Çerkes kıyafetleriyle sahneye çıktığında, salonda alkış seslerinin nasıl yükseldiğini anlatıyor Baste Asiyet.
Aşemez’in büyük sahnelere ilk çıkışı değil. Halklarıyla duydukları gururu gözlerinde taşıdıkları, “Savsırko’nun şarkısında” hal ve hareketleriyle gösterdi. Moskova’daki müzikal buluşmada büyük ödülü Aşemez grubuna layık gördüler. Eski şarkılar halkın tarihinin dönemeçleridir, koroda yer alan öğrenciler eski şarkılarla ilgili pek çok bilgi edindiler. Kendilerinde Adıgelikle ilgili bilinç uyanmaya başladı. Yaşlı kimselerle karşılaştıkları zaman Çerkeslikle ilgili, eski şarkılarla ilgili, geçmişle ilgili pek çok soru soruyorlar. Bilgilerini artırıyorlar. “Aşemez”in ilk adımı atmasında, vücut bulmasında şarkıların dinleyiciye nüfuz etmesinde en büyük emeği olan, yorulmadan uğraşan Baste Asiyet’i başarılarından dolayı tüm kalbimizle kutluyoruz. (adygvoice.ru)
Çeviri: Ayşe Tufan