TRT’ye “Tarafsız Ol” çağrısı

0
456

10 Ağustos Cumhurbaşkanlık Seçimi öncesinde ön inceleme için Türkiye’de bulunan Avrupa Konseyi Parlamenterler Asamblesi (PACE), üç Cumhurbaşkanlık adayının etkinlikleri konusunda TRT dahil tüm yayıncı kuruluşlarını tarafsız yayın yapmaya, oto-sansürden uzak durmaya çağırdı.
Altı kişilik PACE heyeti, bianet dahil çeşitli medya kuruluş temsilcileriyle Ankara’da görüşme yaptıktan sonra, sivil toplum kuruluşları ve Cumhurbaşkanlığın üç adayının yakın çevresiyle görüşmeler yaptı.
Heyet, bunun için MHP-CHP ortak adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, Başbakan Erdoğan’ın başdanışmanı AK Parti’den Yalçın Akdoğan ve Halkın Demokrasi Partisi (HDP) adayı Selahattin Demirtaş’ın temsilcisi Nazmi Gür ile de bir araya geldi.

RTÜK’ün gerekçesi ve rakamlar

RTÜK Başkanı Davut Dursun ise, “Başbakanın etkinliklerini bir Cumhurbaşkanı adayı da olan Erdoğan’ın gerçekleştirdiği etkinliklerden ayırmanın zorluğuna işaret etti.
Ancak kamuoyuna yansıyan rakamlara göre, 4-5 ve 6 Temmuz günlerine ilişkin incelemede TRT Türk kanalı Erdoğan’a 305 dakika, İhsanoğlu ve Selahattin Demirtaş’a ‘0’ dakika ayırdı; TRT 1 kanalı da Erdoğan’a 24 dakika, İhsanoğlu’na 2 dakika 5 saniye, Demirtaş’a da 0 dakika; TRT Haber de Erdoğan’a 204 dakika, İhsanoğlu’na 1 dakika 20 saniye, Demirtaş’a 45 saniye (teyzesi ve yengesi aynı gün vefat ettiğinden) süre ayırdı.
RTÜK Üyesi Ali Öztunç, TRT’nin seçim sürecinde taraflı yayın yapmaktan geçmişte üç ceza aldığını ifade ederek, daha Nisan ayında TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin’i istifaya davet etmişti. Şahin ise TRT’nin seçim sürecinde tüm siyasi partilere eşit mesafede durduğunu ileri sürmüştü.
Türkiye PACE Delegasyonunun davetiyle Türkiye’ye gelen ve 21-22 Temmuz’da görüşmeler yapan heyette delegasyon başkanı olarak Andorra’dan Meritxell Mateu Pi, Polonya’dan Tadeusz Iwinski, İsveç’ten Marietta de Pourbaix-Lundin, Norveç’ten Ingebjørg Godskesen, Almanya’dan Andrej Hunko ve Fransa’dan raportör Josette Durrieu yer alıyordu. (bianet.org)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz