Suriye Çerkeslerinin çilesi bitmiyor

0
500

Kabardey Balkar’da yaşayan Suriye Çerkeslerinden 60 aile, işadamlarının katkısıyla satın alınan evlere yerleşti. Dünya Çerkes Birliği (DÇB) sözcüsü, “Bugüne dek Suriye Çerkesleri için 60 ev satın alındı. Haziran 2013 öncesinde gelen yaklaşık 300 kişiden oluşan 60 aileye yerleşim sağlandı. Terek sanatoryumunda ise Haziran 2013’ten sonra gelen 15 aile yaşıyor, kısa süre içinde onlar için de evler alınacak” dedi.
Evlerin bir kısmının tamire ihtiyacı var. Suriye Çerkeslerine bu konuda yardımcı olmak için Facebook’ta bir grup kuran gönüllüler, ilaç ve gıda alımı için fonlar oluşturuyor. Grup üyeleri zaman zaman, köylerde yaşayan Suriye Çerkeslerini ziyaret ediyor.
Gönüllülerden Marina ve Olga, Kabardey-Balkarlı işadamlarının ev alımı için aile başına 500 bin rublelik yardımda bulunduğunu belirtiyor. Ancak evlerin Suriye Çerkesleri için alınacağını öğrenen bazı evsahiplerinin fiyat yükselterek çıkar sağlamaya çalıştıkları da oluyormuş.
Gazetecilerin ziyaret ettiği evde Fatima ve Lyamis Hatuk yaşıyor. Evin tamiratında gönüllüler yardımcı olmuş.
Gönüllülerden Marina Shigalugova, Suriye Çerkesleriyle ilgili çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi: “Yardımcı olduğum ilk aile önceleri Terek sanatoryumunda yaşıyordu. Şanslılardı ve zamanla iş bulup bir ev kiraladılar. Ancak ev satın almaları çok zor. Çünkü fiyatlar giderek yükseldi. 2 yıl önce çok daha ucuza satın alabileceğiniz evler şimdi çok pahallı.
Bazı köylerde su için boru ve pompalar gerekli , bu da bir maliyet. Ama insanlar bu şartlarda yaşamak zorunda kalıyor. Yine de sanatoryumda tek odada yaşamaktansa bu evleri tercih ediyorlar.
Bazı evlerin duvarlarında delikler var, borular patlamış. Gaz ve su bağlantısı olmayan evler de var. Ama umduklarıyla değil bulduklarıyla yetiniyorlar.” (kavpolit.com)

Çeviri: Serap Canbek

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz