KISA… KISA… KISA…

0
475

Abhazya, Ankara’da ticari temsilcilik açacak

Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Viyaçeslav Çirikba başkanlığındaki heyet, Abhazya Cumhuriyeti Türkiye Tam Yetkili Temsilcisi İnar Gitsba’nın da katılılmıyla 10-15 Şubat 2015 tarihleri arasında Türkiye’de siyaset ve iş dünyasından önemli isimlerle bir dizi temasta bulundu. Türk işadamları Abhazya’daki turizm, tarım ve enerji sektörlerindeki yatırım olanakları ile Trans Kafkasya Demiryolu, Abhazya-Kuzey Kafkasya Otoyolu projeleri ile yakından ilgilenirken hiç şüphesiz sonuçları itibariyle en önemli toplantı Abhaz Dışişleri Bakanı Viyeçeslav Çirikba ve Türkiye’nin iktidardaki partisi AKP’nin uluslararası ilişkiler temsilcisi ve genel başkan yardımcısı Yasin Aktay arasında gerçekleşen görüşme oldu. Bu toplantıda Abhaz tarafı, Abhaz pasaportunun Türkiye tarafından tanınması, Abhazya-Türkiye arasında denizden yolcu taşınmacılığının yeniden başlaması ve Abhazya’ya Türkiye’den yatırım yapılmasının teşviki gibi konuları masaya getirdi. Yapılan müzakereler neticesinde Abhaz-Türk ilişkilerinde pozitif bir adım atılması ve bu bağlamda Abhazya’nın tıpkı Tayvan gibi (Türkiye onu da tanımıyor) Ankara’da ticari bir temsilcilik açması noktasında prensipte fikir birliğine varıldı.

Reklam tabelaları Abhazca olacak

Sohum Belediyesi yöneticilerinden Kristina Gvingiya’nın verdiği bilgiye göre Sohum’daki tüm reklam tabelaları “Reklam” ve “Resmi Dil” kanunlarına uygun olarak Abhazcaya çerilecek. Hvingiya şu anda kanuna uygun olarak Abhazca olan reklam tabelalarının, toplam reklamların beşte birini bulmadığını söyledi.
Konu ile ilgili görüş açıklayan Abhazca öğretmeni Nona Thuazba ise Abhazca-Rusça olan tabelalarda bile Rusça ibarenin yazımına özenildiğini, Abhazca ibarelerin genelde dilbilgisi kurallarına aykırı yazıldığını, bunun da önemli bir sorun olduğunu belirtti.

ABD, vize kısıtlamalarını kaldırdı

Abhazya Dışişleri Bakanı Viyaçeslav Çirikba, Sohum’da düzenlediği basın toplantısında Abhazya vatandaşlarına uygulanan vize kısıtlamaları ve Abhazya’da düzenlenen resmi belgelerin tanınması konularında önemli açıklamalarda bulundu.
Abhaz Dışişleri Bakanı, ABD’nin, Sohum’daki Rusya Elçiliği’nden Rusya Federasyonu pasaportu alan Abhazya vatandaşlarına uyguladığı tüm vize kısıtlamalarını kaldırdığını, buna karşın AB ülkelerinden Almanya, Fransa, Belçika ve İtalya ile vize sorunun hala sürdüğünü açıkladı. Çirikba ayrıca Brüksel’de Abhazya’da düzenlenen eğitim sertifikalarının ve doğum, ölüm, evlenme belgelerinin tanınması hususunun da tartışıldığını, bu konuda Haziran ayında Cenevre’de bir bilgilendirme toplantısı yapılacağını söyledi.
Çirikba sözlerini bitirirken, “uzmanlar söz konusu sorunları çözmek için kendi görüşlerini ifade edecektir. Kuzey Kıbrıs ve Tayvan’da olduğu gibi bu tür sorunları gidermek için uluslararası bir deneyim var. Biz vatandaşlarımızın haklarını savunmaya devam edeceğiz. Eş başkanların gösterdiği ilgi önemlidir. Başarı mümkün” diye konuştu.

Soçi-Nazran-Derbent hattında Kafkasya turu

Nisan ayı sonunda ulaşıma açılacak olan Soçi-Nazran-Derbent demiryolu hattı, Kafkasya turu yapmak isteyen turistler için benzersiz bir fırsat olacak.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz