“Hıngal” mı? Nasıl bir şey o?

0
1643

Mantı sever misiniz? Şöyle hakkı verilmiş kıymalı içiyle, ustalıkla açılmış yufkasıyla, üzerinde yoğurdu ve pul biberli sosuyla dumanı üstünde nefis bir mantının önünüze geldiğini bir düşünün. Nasıl? Kesinlikle iştah açıcı, hatta baştan çıkarıcı!

Ev ortamı özeniyle hazırlanan her mantı güzeldir ve tadına doyum olmaz. Elbette bizim de kendi ürünümüz için böyle bir iddiamız var; fakat önemli bir farkla: Bizim mantımızın türü HINGAL, yani “mantıların şahı Dağıstan mantısı”… “Neymiş ki farkı?” derseniz, biz de hemen sayıp dökeriz: Efendim 8 bin yıllık bir tarihi olan atalarımız, MÖ. binli yıllara kadar Albanya Federasyonu içerisinde akraba milletler olarak yaşamışlar. Zamanla baş gösteren uyuşmazlıklar ve özellikle farklı kavimlerin Hazar Denizi çevresindeki işgal girişimleri, bölge halklarının “dağlar ülkesi” anlamına gelen Dağıstan’ın dağlarına çekilmelerine ve dış dünya ile bağlarının kesilmesine neden olmuş. İşte böylece ortak kültürün yoğurduğu milletler kendi kabuklarına sığındıkça, bağımsız siyasal kurumlarından tutun da dillerine ve yeme-içme alışkanlıklarına kadar, yaşadıkları coğrafyanın koşullarına uyum sağlamışlar. Yani bugün Kafkaslarda ve Rusya Federasyonu’na bağlı bir cumhuriyet olan Dağıstan’da Avarlar (19 alt grubuyla en büyük nüfus), Darginler (Kaytaklar, Kubaçiler, Akumiler), Kıpçak kökenli Kumuklar, Lezgiler (Agullar, Rutullar, Tsahurlar, Budullar), Laklar, Tabasaranlar, Çerkesler, Abazalar, Ahıskalılar, Nogaylar, Çeçenler, Azeriler vb. millet ve kültürlerde bizim “HINGAL” mantımız benzer tarzlar ve isimler altında yapılmaktadır. Örneğin biz HINGAL’a biçiminden ve Avarca kökeninden dolayı “Kuş kuyruğu” da derken; Hıngal, Hinkal, Hıngel, Hingel, Haluj, Kıbın, Kıpın, Mentaz, Psıhalve, Kurze, Hambal, Kazan Böreği vb. isimler de verilmektedir. Hatta İtalya’da Pierogi, Japonya’da ise Gyoza adıyla benzer türleri bulunmaktadır. Elbette yapım tarzlarında ve iç harcında da değişiklikler görülür; örneğin kıymalı, kavurmalı, ısırganlı, patatesli, peynirli, tavuklu, sebzeli, cevizli, soğanlı, meyveli (erik-kiraz-vişne vb.), balıklı çeşitleri suda haşlama- buharda+fırında pişirme-yağda kızartma şeklinde hazırlanır.

HINGAL Mantı olarak size ilk aşamada kıymalı ve peynirli çeşitlerimizi beyaz un-kepekli un seçenekleriyle sunuyoruz. Zaman içinde farklı lezzetlerle HINGAL mönümüzü zenginleştireceğiz. Dediğimiz gibi; ev ortamı özeniyle hazırlanan her mantı güzeldir ve tadına doyum olmaz. Ama “mantıların şahı Dağıstan mantısı HINGAL”ı tatmadan farkı bilemezsiniz. Sizi de bekliyoruz… (Haziran 2008)

 

Küçük Çamlıca Mah., Kısıklı Cad. No:132-İstanbul

(0216) 326 4635

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz