Çel’e Yegek’o (Okuyan Çocuk)

0
759

Çerkes sanatçı Gülcan Altan, sözlerini 2010 yılında yitirdiğimiz Kazım Taymaz’dan derlediği Çel’e Yegek’o (Okuyan Çocuk) adlı bir şarkı yaptı. Gülcan Altan, şarkının oluşum sürecini şu sözlerle anlattı:
Bir babanın hayata ağıtı ve umut arayışı saklı bu şarkıda. Sürgün zamanında kırılan hayalleri, can çekişen yaşama sevincini sonsuza dek yaşaması için çocuğuna öğütler içeriyor mısralarında. “Oku” diyor; ilmi, bilimi, insanlığı, gözden kalbe akan satır aralarını OKU! Seni, insanlık dışı bırakan safların, safsızlığını OKU! Oku ki, başın eğilmesin ama eğilmenin erdemden geldiğini bil…
Eğitimin önemini halen daha hatırlayamayanların olduğu şu çağda yaşarken, 150 yılı devirmiş bir şiir bu gerçeği yüzümüze kalbimizden attığı okla vuruyor.
Sevgili Kazım Taymaz’ın vefatından kısa bir süre önce bana emanet ettiği bu mısralar, beni günden alıp, âna, o sahneye götürdü adeta. O acı dönemi işlemiş, noktasından virgülüne… Elden ele dolaşmış belki benim gibi başka aracılara da umut kaynağı olmuştur. Huşt sülalesinden sevgili Emel Baykal Bezek ile çalışmaya başlayıp sizlere ulaştırmak istedik. Yaşayan bir unsur olarak dilimizin ölüm ağrılarındaki bu çağda sizlerle orijinal haliyle Çerkesce olarak paylaşmak istedim.
İçinizdeki ışığa yol tutması, eğitimin, insana insanlığından saygının, bedelsiz sevgilerin önemini göstermeye ve bu konudaki misyoner duruşlara pusula olması dileğimle. Umarım zamandaki bu yolculuk, size bu halkın o zamanlarda yaşadıklarını bir nebze olsun daha derin hissetmenize yardımcı olur.
Sevgilerimle…
Gülcan Altan

Şiir: Kazım Taymaz’dan derlenmiştir. | Müzik:Gülcan Altan | Adigece Dil Danışmanı: Huşt Emel | Düzenleme: Zafer Karayazgan | Akordeon:Alpay Sürücü | Şıkepşine/Apapşine: Onur Şentürk | Phaçiç: Alpay Sürücü | Doli: Zafer Karayazgan | Vokaller: Murat Güner/Gülcan Altan | Stüdyo: Çınar | Mix/mastering: Arıkan Sırakaya | Ve Derin İkizkaya’ya Oğuzhan Taşdemir’e teşekkürlerimle…

 

КlЭЛЭ ЕГЬЭКlО

Егьэ шlоу егьэ синэф
Уилъэпкъхэр шlоу гъэнэф
Хъупхъэзанэу даутэнэф
Узтехьагъэ гъогур тфэнэф
ЖЪЫУ

Егьэ синэф непэ егьэ
Уемыгьэмэ непэрэмгьэ
Укъинэжьын яужь бэгьэ
Гъуазэ яфэхъу уибзэгугьэ

Илъэсиблым хьыгь уихьагъ
Егьэ гъогум утехьагъ
Уиlакъыл икъэкlогъу
Уиныбжьым ыхэхъогъу
Уянэ-уятэ къыпщэгугъу
Зэхэшlыкlым бо егугъу.
ЖЪЫУ

Мафи чэщи умыlоу
lофи-дэлъи хэмыlоу
Дунаефор зэгъашlэ
Зэрэщытыр тэгъашlэ
ЖЪЫУ

Егьэ сlощт непэ егьэ
Узагьэрэр убыт гугьэ
Узагьэрэр кlэумыдз зэгьэ
Зэрихьана нэутхагъэ
Емыгьагъэу рэмытхагъэм
ЖЪЫУ

Тхьамыщкlэ-фэшlыгъ-ерагъ умыlоу
Шlуцlэ-фыжьы-гъожьы умыlоу
Шыlэ цlыфыр шlо лъэгъу
Шыlэ цlыфыр зэхэумыдз
Цlыфыгъэри зыпымыдз
ЖЪЫУ

Уиlакъыл гъэнэф
Уилъэпкъыхэр гъэгушх
Шlэным фэдэ зи щыlэп
Зымышlэрэм зи иlэп
ЖЪЫУ

Таймэз Казым ик1энэу къысфигъэнагъэ усэм изы пычыгъу.
Пщыналъ: Таймэз Гулджан

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz