Ulukaf-Kafkasya Günleri

0
823

Uludağ Üniversitesi Kafkasya Bilimsel Araştırmaları Topluluğu ULUKAF, Uludağ Üniversite’sinde okuyan Çerkes öğrencilerin başvurusu üzerine 2012-2013 öğretim yılının Bahar Döneminde resmen kurulmuştur. Temel amacı; üniversitede okuyan Çerkes gençlerinin kimliklerini ifade ediş biçimlerini değiştirmek, Kafkasya ile ilgili akademik çalışmalara yöneltmek, bu amaçla akademisyenlerle ortak alanlar kurmak, Çerkes kimliğine siyasi ifade ediliş biçimleri kazandırmaktır… Bunların yanında üniversitede okuyan, kimliğiyle ilgili katılım süreçlerinde yer almayan üniversiteli gençlere üniversite imkânlarını kullanarak ulaşmayı, Çerkes olmayıp bölgeye dönük akademik ilgiye sahip öğrencilere yardımcı olmayı amaçlamaktadır. Bu amaçla üniversite bünyesinde ve Görükle yerleşkesinde belgesel gösterimleri, okuma günleri ve bilimsel etkinlikler düzenlemektedir. Farklı fakültelerden öğrencilerimiz birçok enstrümanı bir araya getirerek müzik grubumuz Psefit’i oluşturmaktadırlar. Psefit, üniversite bünyesinde Kafkas müziklerini farklı yorumlayarak konserler vermektedir. Bu yıl ise dans ekibimiz kurulmuştur. Folklorik çalışmaları da bünyesinde barındıran ULUKAF, Kaf gruplarından farklı olarak hem akademik ve politik çalışmalara ağırlık vermekte hem de folklorik çalışmaları sürdürmektedir.
Bu doğrultuda her yıl yapılmasını amaçladığımız “Kafkasya Günlerini” ilk olarak 5-6 Mayıs 2014 yılında üniversite bünyesinde gerçekleştirdik. Paneller dizisi şeklinde gerçekleşen etkinlik boyunca, Sosyolojik Açıdan Kimlikler, Oryantalist Zihniyet ve Rus Oryantalizmi, Sovyet Dönemi Reel Sosyalizm ve Kafkasya’ya Etkileri, Alternatif Bir Yaşam Modeli Olarak Xabze, 150. Yılında Çerkes Soykırımı ve Gelişen Çerkes Muhalefeti konuları ele alındı. Birinci gün konuşmacıları olarak; Prof. Dr. Ferhat Kentel, IrmaKreiten, ikinci gün konuşmacıları ise Sefer Berzeg, Yrd. Doç. Dr. Hüseyim Aykut, Abrek Önlü ve Kuban Kural’dı. Etkinliğin sonunda Kafkasya Bilimsel Araştırmalar Topluluğu’nun müzik grubu Psefit sahne aldı.
Bu yıl ise ikincisini düzenlediğimiz “Kafkasya Günleri” etkinliğimizdeki temamız ve sloganımız “Çerkesleri Tanıyor musun?”du. İlk olarak etkinliğimiz, kısa ve renkli bir sinevizyon ile başladı. Uludağ Üniversitesi’nde ve Görükle yerleşkesinde öğrencilere, akademisyenlere, okul bünyesinde çalışanlara “Çerkesleri tanıyor musunuz?” sorusunu yönelttik. Küçük bir saha da yapmış olduğumuz bu çalışmada,karşımıza genel anlamda danslarımızdan, yemeklerimizden, adetlerimizin katı oluşundan ve sadece kızlarının güzel olduğundan başka bir bilgiye sahip olunmadığını görmüş olduk. “Peki biz Çerkesler olarak tanınmak amacıyla yayıncılık hayatında neler yaptık?” bu sorunun yanıtını almak için Jıneps Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Yaşar GÜVEN, “Çerkes Diasporasında Süreli Yayınlar” konusunda daha sonra bizler nasıl tanınmışız, tanıtılmışı görmek amacıyla Melih Özel UBIH “Türkçe Edebiyatta Çerkesler” konusunu hakkında sunumlarını yaptılar. Katılımcıların sorularıyla devam eden etkinliğin sonunda her yıl olduğu gibi Psefit sahne aldı. Topluluğumuzu destekleyen bütün katılımcılara, bizi kırmayıp gelen konuşmacılarımıza gönülden teşekkür ederiz.

ULUKAF

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz