Kimlik ve Kişilik

0
472

Türk milliyetçisi olan bir Çerkesin toplumsal amacı ne olabilir? “Türkiye Türklerindir’’ diyen o zihniyetin içinde ‘’Çerkes Türküyüm’’ demenin dışında yer alabilmesi mümkün müdür? Türk milliyetçileri farklı etnik kimlikleri reddettiğine göre, önce kendisinin Türkleşmiş olması gerekir sanırım. Bu nedenledir ki ‘’Ya sev ya terket’’ sloganı korosuna katılırlar.Türkiyeyi Türkleştirmek amaçlı bir kimliğin Çerkes sıfatıyla anılması bile abesle iştigal olur. Çerkes milliyetçisiyle temel bir ayrımı vardır. Çerkes milliyetçisi kimseyi Çerkes yapmaya çalışmaz, kendi etnik ve kültürel kimliğini korumak, geliştirmek ve yaşatmak amacındadır. Bu nedenle saldırgan değil, barışçıdır. Kendi etnik kimliğinin barışçı ortamda gelişeceğini bilir. Başka etnik kimlik ve kültürleri eşitlik içinde kabullenir. Oysa Türk miliyetçiliği inkar ve eritme-yok etme anlayışı üzerinde yaşayabildiği için, saldırgandır. Faşisttir.
Bir ikinci Çerkes kimliği olarak ortalıkta görünen radikal İslam ideolojisinin aktivistleri hatta militanları. Kılık kıyafetten selamlaşmaya kadar İslamiyetin yayılma yıllarının değerlerini esas alır ve dayatır. ‘’Önce inanç’’ diyerek etnik yapıyı ve kültürü rededer. Dönüştürücüdür. Dönüştürmede her türlü şiddeti uygulamada tereddüt etmediği için, saldırgandır. Demokrasi tanımaz bu nedenle de.Değişen yaşamı değişmeyen hatta değiştirilmesi dahi düşünülemeyen donmuş dinsel kurallara yorumladığı için tutucudur. Kuralları değiştirmediği için, değişimi durdurmaya çalışır. Her türlü etnik özellikleri reddettiği için, inkarcıdır. Dolayısıyla bu kimlikle de, ulusal bir proje yapılamaz, yaşanamaz. Yukarıdaki tanımlamanın ‘’inançlı bireyden’’ farklı bir duruşu bir ideolojiyi kastettiğimin altını ısrarla çiziyorum.
Bir üçüncü kimlik de, ihtiyaç duyduğu zaman ihtiyaç duyduğu kadar Çerkes olanlar. Bunlar ulusal değerlerden bakmaz yaşama ve topluma. İhtiyacı olduğu zaman ‘’Çerkesim’’ der. Ya da annem Çerkes dedem Çerkes gibi sıfatlarla ilişir topluma. Toplum için ne kaygıları vardır ne de katkıları. Sadece o sıfatın o zaman diliminde kendisine kattığı avantaj kadarıyla ilgilenir. Bunlar zaman zaman listeler ya da fotograf albümleri şeklinde yayınlandığı-yayıldığı görülür. Bir kısmı popüler ya da ünlüdür de. Ün budalası kimseler zaman zaman bunları öne ve hatta göklere çıkartır. Bunu yaparken kendi belleğindeki bir tür ihtiyacı tatmin eder. Bunların Çerkes toplumu için en küçük bir önemi, değeri yoktur. Burcu Esmersoy Çerkes olsa ne olur, olmaz ise ne olur? Onlarca isim ekleyebilirsiniz buraya.
Genel anlamda bu üç kimlik dışında diğer tüm kimlikler bir birleriyle ilişkilenebilir, toplumsal projeler geliştirebilir, yaşamı taşıyabilirler. Ulusal değerler ve ulusal gelenekler perspektifinden bakılabilirse her tür projeyi birlikte taşıyabilirler. İdeolojik ya da siyaset temelli ayrışmalar olsa da, hatta bu kaçınılmaz olsa da, ortak toplumsal projeler geliştirmek ve yürütmek zorundalar. Demokrasiye inanan, saldırgan olmayan, karşılıklı olarak biri birini anlamaya dayalı birlikte iş yapma ilkelerini uyulduğu sürece de birçok alanda mesafe bile alınabilinir gibi.
STK’larımız ya da benzer yapılanmalar içinde var oluşumuz, tavırlarımız ve ilişkilerimizle ilgili az bir düşünebilir miyiz derim…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz