Oku-Okut, Abone Ol-Abone Bul Gazeten Yaşasın!

0
412

JINEPS, GAZETEDİR!

Habercilik yapar, kamuoyunu bilgilendirir.

Kafkasya’dan, kadim vatandan haberler verir, özgün yazılar yayınlar.

Türkiye Çerkeslerinden, derneklerden kendisine ulaşan, ulaşabildiği haberleri aktarır.

Dünyanın dört bir yanına dağılmış diaspora Çerkeslerinin, ulaştırılan, ulaşabildiği haberlerini verir.

Kimliğimize, kültürümüze dair çalışmaları, araştırmaları yayınlar.

Çerkes halkının var olması için mücadele eder.

Verdiği her haberi desteklemeyebilir, haber değeri taşıdığı için verir.

Jıneps’e katkı veren herkes gönüllülük temelinde çalışır, ücret almaz.

Reklam vereni yok denecek kadar azdır.

Okuru da azdır…

Bir rivayete göre Çerkesler dışında daha fazla ilgi görür.

Jıneps’e katkı, destek verenlerin her birinin farklı siyasi görüşleri vardır.

Jıneps, on yıldır özgün duruşu ile Çerkes halkının sorunlarını dile getirir.

Jıneps, on yıldır göremeyenlerin bugün görüp ahkam kesmesine bakmaz!

Jıneps, görüşlerinden dolayı kimseye küfür etmez.

Jıneps, görüşlerinden dolayı kimseyi mahkum da etmez.

Jıneps, yayın anlayışına yönelik her tür eleştiriyi yayınlar, bunu görev kabul eder, yeter ki hakaret ve küfür içermesin.

Jıneps muhaliftir, muhalifliği iktidarın isminden/partisinden muaftır.

Jıneps taraftır; özgürlüklerden, demokrasidan, halkların kardeşliğinden yana tavır alır.

Jıneps bağımsızdır.

Jıneps demokrattır.

Jıneps özgürdür.

Jıneps, Çerkeslerin özgür sesidir.


10 yıl önce başlarken ne demiştik?

 “Biz Diaspora Çerkesleri, Kafkasya’dan sürülen halklarız. Yurttaşları olarak yaşadığımız ülkelerin temel toplumsal değerlerine, demokratik gelişimine ve kültürümüzü yok saymayan tüm yönetimlerin olumlu tavırlarına karşı olumlu tutumumuz, demokratik sürece katkıda bulunarak devam edecektir.

Çerkesler; Türkiye özelinde de Türk, Kürt, Gürcü, Laz v.b. halklarla birlikte çok kültürlü yapının ayrılmaz bir parçasıdır. Her halk, diğer halkın gerçekliğini ve tarihsel değerlerini yadsımadan, “özgür iradelerin ön kabulü” doğrultusunda bir arada yaşamalıdır. Halkların gönüllülük temelinde birlikte yaşamalarını engelleyebilecek senaryolara karşı ayrışma değil, birleşik mücadele ve birlikte yaşam anlayışı öne çıkmalıdır.

Birçok halk gibi yoğun bir asimilasyon süreci içinde gün be gün erime ve hatta yok olma tehdidi ile karşı karşıya olan Çerkesler’in, yerel ve uluslararası platformlarla dayanışma ve güç birliği oluşturması, önemli ve acil bir ihtiyaçtır. Özellikle topraklarının işgali, son 30-40 yılda hızlı kentleşme, kültürel-demokratik kazanımların elde edilemeyişi, ve halklarının tarihsel dayanışma geleneğinin zayıflaması nedeni ile oluşan mevcut dağınıklığın çeşitli iletişim araçlarıyla giderilebilmesi gerekliliği ortadadır. Bu dayanışmayı ve güç birliğini yaratacak diyet borcu olmayan tam bağımsız bir gazete (dergi, radyo v.b.) zorunluluğu herkesçe bilinmektedir. Coğrafyamızda yaşanan bu ve benzeri gerçekliğin farkında olan, icazetsiz, minnetsiz ve bağımsız bir çizgide Kafkasyalılar’ı ve diğer halkları bütünleştirecek ve dünyadan yalıtılmasına izin vermeyecek bir yayın organı Türkiye’de de önemli bir ihtiyaçtır.

Bu önemli ihtiyaç üzerinden oluşan JINEPS, temel konuların ele alındığı bir tartışma süreci niteliğinde yorum gazetesi özelliği de taşıyabilecektir. Kafkasyalılar’ın gözü, kulağı olacak olan JINEPS, sesimizi Türkiye’ye ve dünyaya yansıtma amacındadır. Kafkasyalılar’ın dünya ile, dünyanın da insanî ve demokratik bir yaklaşımla Kafkasyalılarla ilgilenmesi gerekliliği üzerine temel politika izleyecektir. Halklar arasında demokratik ilişkilerin geliştirilmesi temelinde, yaşadığımız bölgelerin işgal ve yağma alanı haline getirilmesine seyirci kalmayacak, ortak çözümleri hayata geçirecektir.

JINEPS; entelektüel Çerkes aydınları ile basın arasında köprü vazifesi görecek ve aydınlarımızın birikimlerini JINEPS’e, oradan da doğrudan halklarımıza taşıyacak çalışmalara imza atacaktır.

JINEPS, Kafkasya ve Diasporadaki sorunlara demokratik çözümler üreten insanları bir araya getiren yazınsal bir araçtır. Gazetemizin izlediği temel ilkeleri dışında, asgari müştereklerde biraraya getirilerek vurgulanan kavramlar; üretim ve tartışma sürecinde değişime ve gelişime de açık olacaktır. Bu gelişime; katkı anlamında niyetlerinde ve söylediklerinde samimi olan herkesi gazete okuyuculuğuyla sınırlı kalmadan gazetemizde aktif görevler almaya çağırıyoruz.

Demokratik ve kültürel gelişmeyi -Çerkesler de dahil- salt bir etnik grubun değil, “tüm Türkiye Halkları’nın ortak ihtiyacıdır” temelinde algılayıp, ayrıcalıksız, herkes için ve herkesle beraber olmak adına JINEPS’le bir adım atıyoruz.

Jıneps, gücünü gönüllü destekçilerinden alıyor.

 

O karşılıksız gönüllüler ki Jıneps’i 10 yıldır ayakta tuttular, can verdiler.

Buradan o isimsiz kahramanlara; dağıtımını sağlayan, editörlüğünü ve grafik tasarımını yapanlara, haber-yazı-resim gönderenlere, yazarlarımıza, maddi-manevi her türlü desteği sunanlara bir kez daha teşekkür ediyoruz.

 

Jıneps 11. yılına girerken, daha güçlü bir Jıneps için okurlarımızdan beklentilerimiz:

-Abone olabilirsiniz

-Abone bulabilirsiniz

-Bir defaya mahsus maddi katkı sunabilirsiniz

-Her ay düzenli katkı verebilirsiniz

-Gazetemize reklam verebilirsiniz.

-Gazetemize reklam bulmada yardımcı olabilirsiniz

-Bir sayfamıza sponsor olabilirsiniz

-Bir sayımıza sponsor olabilirsiniz

-Bulunduğunuz şehirde satış noktası oluşturabilirsiniz

-Bulunduğunuz şehirde gönüllü temsilcilik ve muhabirliğimizi yapabilirsiniz

-Gazetemizin daha çok kişiye ulaşabilmesi için tanıtımını yapabilirsiniz

Tüm zorluklara, karalamalara, yok sayılmasına karşın bu güne kadar gelmeyi başaran Jıneps, yoluna ve anavatan ile diaspora arasında bağı güçlendirmeye devam etmek istiyor.

Jıneps, Çerkeslerin özgür sesi olmaya devam etmek istiyor.

Katkılarınızla, geçmişten geleceğe köprü olmaya devam etmek istiyor.

Ve biz biliyoruz ki; ”JINEPS, Türkiye Diasporası’nda çocuklarımıza bırakacağımız daha onurlu bir miras ve daha güzel bir gelecek için atılan ne ilk, ne de son adımdır…

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz