AİHM, Rusya’yı mahkum etti

0
443

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 2004’te Beslan şehrinde 186’sı çocuk olmak üzere 331 kişinin öldüğü okul kuşatması ve güvenlik güçlerinin baskını sırasında Rusya’nın ‘ciddi hatalar’ yaptığına hükmetti. Rusya, kurbanların ve sağ kurtulanların ailelerine 3 milyon euro tazminat ödeyecek.
AİHM, Rusya’nın bir “terör saldırısı” planlandığına dair haber almasına rağmen, “teröristlerin toplantılarını önlemek adına gerekeni yapmadığına” ve “okuldaki güvenlik önlemlerinin arttırılmadığına” hükmetti.
Rehine krizinin kurbanları ve kurban yakınlarından oluşan 409 kişinin şikayetini değerlendiren AİHM, rehine eylemini gerçekleştirenlerin geri adım atmaması nedeniyle rehine eyleminin üçüncü gününde Rusya’nın zor bir karar verdiğini, ancak Rus birliklerinin okula müdahalesinde kullanılan şiddetin orantısız olduğu kanısına vardı.
AİHM, bu nedenle de Rusya’nın her şikayetçi için 5 bin ila 30 bin Euro arasında değişen tutarlarda, toplam ise 3 milyon euro tazminat ödemesine hükmetti. Mahkeme, tazminatın belirlenmesinde Rusya’nın bugüne kadar kurban yakınlarına ödediği tazminatın da dikkate alındığını belirtti.
AİHM’e başvuran 409 kişi, Rus hükümetinin o dönem tüm risklere karşın okulda gerekli güvenlik önlemlerini almadığını öne sürmüştü. Kurtarma operasyonunun gerekli önlemler ışığında hazırlanıp, yürütülmediğini belirten kurban yakınları, devletin rehinelerin hayatını koruyamadığını öne sürmüştü. Rus güvenlik güçleri içinde sorumluluğu olan kişilere yönelik soruşturmanın da yetersiz olduğu belirtiliyor.
Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov ise gazetecilere yaptığı açıklamada, mahkemenin kararını Rusya’nın kabul etmesinin mümkün olmadığını söyledi. Peskov, Rusya’nın “terör saldırılarının kurbanı olduğunu” vurguladı.
Rusya haber ajansı Ria Novosti de Rusya Adalet Bakanlığı’na dayandırdığı haberinde, Moskova’nın kararı temyize götüreceğini bildirdi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz