Tazminat kararı tepki çekti

0
540
A lack of official coordination and the use of powerful weapons contributed to the casualties during a terrorist takeover of a school in Beslan, Russia, in 2004, a European court says. Here, people lay flowers and light candles at the school gym in 2009, marking the fifth anniversary of the attack.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Beslan’daki katliamda kurbanların ve sağ kurtulanların ailelerine Rusya’nın 3 milyon euro tazminat ödenmesine dair hükmü Osetya’da farklı tepkilere neden oldu.

Kurbanların ve sağ kurtulanların aileleri, asıl amaçlarının tazminat değil suçluların ortaya çıkarılması ve adaletin sağlanması olduğunu belirtti.

Ancak Osetya toplumunun bir kısmının tepkisi çok sert oldu. Hohag Haber Portalı’nın sosyal medyadan toparladığı yorumlarda birçok kişinin “Beslan Anneleri”ni susup yas tutmadıkları ve talepkar oldukları için suçladığı görüldü. Haberde, “Beslan Anneleri’nin AİHM’de kazandığı zafere birçok kişi sevinirken bazılarının tüyleri diken diken oldu. Beslan Anneleri hep gerçeği aradı, çünkü onlara göre soruşturma sonuçları koca bir yalandı. Uğraştılar ve kimse yardım etmedi, AİHM’den medet umdular” denildi.

Kuzey Osetya-Alanya Cumhuriyeti Müslümanların Ruhani İdaresi Başkanı Hacımurat Gatsalov ve “Beslan’ın Sesi” sivil toplum kuruluşunun başkanı Ella Kesaeva, halkın tepkisiyle ilgili soruyu cevapladı.

-Beslan kurbanları ile ilgili karar neden toplumda böylesine karşı bir görüş doğurdu? Halk neden Beslan Anneleri’ni suçluyor?

Hacımurat Gatsalov: Beslan Anneleri’ni suçlamak çirkin ve utanç verici bir durum. Bu kadınlar öylesine zorlu şartlardan geçtiler ki… Ama yine de hiç yılmadılar. Yaşananların tekrar olmasını istemiyorlar. Yaptıkları her şey toplumun çıkarına… Onlarla iletişim halindeyim ve çok saygı duyuyorum.

Ella Kesaeva: Beslan’da yaşananları bilenler bizi destekliyor. Biz kutlayan ve teşekkür eden insanlar var. Duma milletvekillerinden biri bir gazetede “Soruşturmadan memnun değilseniz ülkeyi terk edin” diye yazdı. Bu söylem adil bir mahkeme kararı isteyenlere verilecek bir cevap olamaz.

Tepkiler böyle olmamalıydı. Siloviklere karşı durduk. Herkes bizi takdir etmeyebilir ama ülkemizin geleceğinin daha huzurlu olmasını sağlamak istedik.

Sadece on komandosunu yitiren Siloviklerin kahraman olduğu miti nereden çıktı? Bir rehine bile ölmüş olsa kapsamlı bir soruşturma yapılmalıydı.

Adalet Rusya’da değil Avrupa’da yerini buldu. Bugün bizi suçlayanlar bu kararın ne kadar önemli olduğunu ileride anlayacaklar.

Kafkasya’nın geri kalanı Beslan Anneleri’nin Osetya toplumundan koşulsuz destek ve merhamet gördüğünü sanıyor. Bir başkasının acısına birçok insanın sağır kalması toplumumuzu yaralamaz mı?

Hacımurat Gatsalov: Beslan Anneleri saygı ve desteği hak ediyor. Hiç pes etmediler. Ayrıca birçok insan onları destekliyor.

Ella Kesaeva: Kandırılanlar desteklemiyor. Yeni inşa edilen o okulda sabahları özel kuvvetleri yücelten bir şarkı çalınıyor. Ama özel kuvvetler ne yapmıştı? Rehineleri ateşe vermişti.
Bugün yurttaşları tarafından çamura sokulmaya çalışılan Beslan Anneleri, Kafkasya genelinde anaç kahramanlık imajını halen korumaktadır.

Hacımurat Gatsalov: Duruş ve kahramanlık imajlarını hala sürdürüyorlar.

Çeviri: Serap Canbek

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz