#BenimAdımRuslanGuaşo

0
473

Biliyorsunuz, biz Çerkesler her 21 Mayıs’ta Rus emperyalizminin kanlı tarihine Çerkes Soykırımı olarak kazınan günde toplanır, bu soykırımda hayatını kaybeden atalarımızı anar, dualar eder ve başta Rusya olmak üzere tüm dünyadan ADALET talep ederiz.
Bu yıl da 21 Mayıs’ta sürgün bir kadere mahkûm edilmiş dünyanın dört bir yanındaki Çerkesler dahil, anavatanımızın birçok noktasında toplanmış, Çerkes Soykırımında hayatını kaybeden atalarımızı anmış, dualar etmiş ve adalet talep etmiştik.
Adalet ki, dünyanın dört bir yanında tüm zalimlerin en korktuğu insani kavramdır. Bir insanın ne kadar zalim olduğunu adalet talebi karşısında geçirdiği cinnetten anlayabilirsiniz de.
Bugün bunlar biz Türkiye’deki Çerkeslerin ve diğer halkların uzak olduğu ve bilmediği şeyler olmasa gerek.
Çerkes Soykırımının 153. yılında anavatanımızın Kıyıboyu Şapsığ bölgesinde yaşayan Çerkeslerden bir grup da; Çerkeslerin yaşadığı tüm acılara tanıklık etmiş yaşlı bir ağacın altında toplandı ve 153 yıl önce soykırımda kaybettikleri atalarını andı, dualar etti. Bu anmadan hemen sonra Rus polisi anmaya katılanlardan birilerini izinsiz gösteri yapmak suçlamasıyla gözaltına aldı.
Gözaltına alınanlardan birisi de Ruslan Guaşo idi. Anmada kürsüye çıkarak Adigece dua etmişti.
Elbette hiç kimse değersiz değil, ancak hakkını vermek ve doğruyu yazmak adına Ruslan Guaşo’yu da özellikle belirtmek gerekir. Hayatı boyunca kendisinden fedakârlık ederek halkı uğruna mücadele etmiş birisidir. Türkiye’de kimilerinin yaşlanınca olduğunu sandığının aksine; Ruslan Guaşo yaşamıyla, mücadelesiyle, direnişiyle, emeğiyle, önderliğiyle; gerçek bir Çerkes Thamadesi. Yaşanan bu adaletsizlik gazetemizin Temmuz ayı baskısında “Kıyım gibi ceza” manşetiyle yayınlanmıştı.
Gazetemizin Temmuz baskısında bilgi verildiği üzere Ruslan Guaşo gözaltına alındıktan sonra teyzesinin cenazesine katılmasına izin verilmemiş, mahkeme günü rahatsızlık geçirmesine ve hastaneye kaldırılmasına rağmen mahkeme yargılamıştı. Bu mahkeme sonucunda Ruslan Guaşo’ya 8 günlük hapis cezası verildi ve hapis cezası paraya çevrildi. Ruslan Guaşo temyize başvurup karara itiraz etti, üst mahkeme kararı yerel mahkemeye tekrar gönderdi ancak yerel mahkeme kararında ısrar etti.
Ruslan Guşao ise bu adaletsizliğin kendisi nezdinde Çerkes halkına karşı uygulandığını ifade ederek, Çerkes halkına yönelik haksız uygulamaları protesto etmek için süresiz açlık grevine başladığını duyurmuştu.
Özellikle “Çerkes halkına karşı uygulanan haksız uygulamalar” Rusya’da gelenekleşiyorken; Ruslan Guaşo’nun tam da bu sözlerle başlattığı açlık grevi protestosu hepimiz için çok önemli. Daha bir kaç ay önce anavatanlarında kamuya açık alanda geleneksel danslarını yapan gençler gözaltına alınmıştı. Daha bir kaç yıl önce Türkiye ile Rusya’nın yaşadığı uçak krizinin faturası adeta Çerkeslere kesiliyordu ve dahası bilmediğimiz çok daha fazla olmak üzere bildiğimiz birçok haksız uygulaması vardı Rusya’nın.
Bugün (23 Eylül) açlık grevinin 13. günü ve bazı kaynaklardan öğrenebildiğimiz kadarıyla Ruslan Guaşo dünyadaki diğer açlık grevlerinin aksine tuz ve şeker de tüketmiyor, neredeyse su da içmiyor. Ayrıca Ruslan Guşao 67 yaşında ve çeşitli sağlık sorunları var. Hem hastalıkları, hem yaşı, hem de adeta kendini adalete feda eden açlık grevi dolayısıyla gün geçtikçe sağlık durumu daha da kötüleşiyor.
Buraya kadar yazdıklarımdan sonra hiç unutmamamız gereken şey yine yukarıda yazdığım gibi; bu protestonun “Çerkes halkına karşı haksız uygulamalara” karşı yapılıyor oluşu. Bu Ruslan Guaşo’nun değil, hepimizin mücadelesi. Orada yalnız bırakacağımız Ruslan Guaşo da, mücadelesini büyüteceğimiz Ruslan Guaşo da; Çerkes halkının adalet arayan portresi.
Bir halkın içinde her düşünceden insan olur. Doğal olan da böyle olmasıdır elbet. Ancak bir halkı ayakta tutan en temel harç; o halkın kendisine karşı işlenmiş suç karşısında tek yumruk olabilmesidir. Atalarımızın dediği gibi “birlikteysek güçlüyüz.”
Adaletsizliğe karşı BİRLİKTEYSEK GÜÇLÜYÜZ,
Hukuksuzluğa karşı BİRLİKTEYSEK GÜÇLÜYÜZ,
Baskılara karşı BİRLİKTEYSEK GÜÇLÜYÜZ,
Zalimlere karşı BİRLİKTEYSEK GÜÇLÜYÜZ,
Soykırıma karşı BİRLİKTEYSEK GÜÇLÜYÜZ…
O zaman bizim bu noktadan sonra bütün farklılıklarımızı bir kenara koymamız ve Çerkesler olarak adaleti hep birlikte aramamız gerekiyor.
Ruslan Guaşo için BİRLİKTE OLMAMIZ GEREKİYOR,
Çerkeslik için BİRLİKTE OLMAMIZ GEREKİYOR.
Ruslan Guaşo canını Çerkeslere feda edebilecek iradeyi taşıyor olabilir, ancak Çerkeslerin feda edebileceği bir Ruslan Guaşo yok. Çerkes halkı, halkı için mücadele etmeyi şiar edinmiş hiç kimseyi feda edecek durumda değil.
Kendisi açlık grevine başlarken “Bu benim son eylemim” demişti.
Ben bu sonun, olup-olabilecek en kötü senaryo ile gerçekleşmesine razı değilim, Çerkesler olarak hiçbirimizin olmaması gerekiyor.
Çok acil biçimde bütün farklılıklarımızı bir kenara koyup, Ruslan Guaşo için BİRLİKTE DURMALIYIZ.
Acilen toplanmalı ve bir eylem planı çıkarmalıyız.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz