Kafkas Araştırma Kültür ve Dayanışma Vakfı’ndan duyurular

0
535

Duyuru 1

Sayın hemşerilerimiz;

1) “Kurtuluş Savaşında Çerkeslerin Rolü” adlı kitabımı genişleterek yeniden basıma hazırlıyorum. Hısım ve akrabanız veya yöreniz temsilcisi olup Kurtuluş Savaşında emeği geçen tabur, alay ve tümen seviyesinde birliğe komuta etmiş kişiler varsa o kişilerin adlarını künyelerini, 1911-1923 arasındaki görev yeri, unvanı, rütbesi belge ve fotoğraflarını lütfen KAFDAV kanalıyla bana ulaştırınız. O bilgileri yazılı kaynaklardan da ayrıca araştırarak değerlendireceğim.

2) Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemindeki 1912, 1914 ve 1919 yıllarında Meclis-i Mebusan seçimlerinde parlamentoya mebus olarak seçilenlerle, 23 Nisan 1920’den sonra Ankara tarafından yapılan seçimlerde TBMM’de yer alan Kuzey Kafkas kökenli milletvekili yakınınız ve yöreniz temsilcisi varsa lütfen özet bilgilerini ve varsa belgelerini KAFDAV Araştırma Merkezi’ne ulaştırınız. O bilgilerin detay araştırması ayrıca yapılıp değerlendirilecektir. Sevgilerimle.

Muhittin ÜNAL

Sakarya Mah. Tekin Sok. No: 17 Hamamönü Altındağ-ANKARA
Tel. : 0312 419 7330 Fax: 0312 419 7356, Agace_46@yahoo.com
Tel. : 0542 272 1313, agacemuhittin@gmail.com
www.kafdav.org.tr kafdav@kafdav.org.tr

Duyuru 2

Değerli hemşerilerimiz;

1) Aile büyüklerinden kalma Osmanlıca, Arapça, Rusça, Almanca, İngilizce, Fransızca, Çerkesçe ve Türkçe tek sayfa bile olsa yazılı eski belgeniz veya el yazması eski notlar ve kitaplar varsa aileniz adına arşivlenmek ve içeriklerini araştırıp değerlendirmek için lütfen aslını ya da okunaklı birer suretini KAFDAV’a ulaştırınız. (Merkezimize ulaşan bu tip el yazması 3 materyalden sürgün sonrası iskân ve ilk döneme ait Ubıh ailelerle ilgili oldukça önemli ama parçalı bilgiler ortaya çıkmıştır. Yardımcı olunuz, benzeri başkaca materyale sahip olan ailelerin ellerindeki materyali de bir araya getirip, değerlendirdikten sonra tümünü de paylaşalım.).

2) Geçmişte atalarımızın günlük yaşamlarında kullandıkları objeleri köy doğumlu gençlerimiz nispeten tanıyor olsalar bile kent doğumlu gençlerimiz hiç tanımıyorlar. O nedenle gelecek kuşaklarımız için “Kuzey Kafkasya Kültür Müzesi” kurup her bir objeden en az bir tane bulundurulması çalışmasında mesafe almış bulunuyoruz. Ailenizin, akrabanızın, köylünüzün ya da bir tanıdığınızın elinde bu tür bir obje varsa lütfen KAFDAV’a ulaştırınız. Objeyi kullanan aile büyüğünüz ve bağış yapanın kimliği ebediyen o müzede objeyle birlikte korunsun. (Ekonomik nedenlerle bağış yapamayıp satmak zorunda olanların da değer fiyatla satabilmeleri için öncelikle KAFDAV ile irtibat kurmalarını sağlamaya çalışalım.)

3) Kuzey Kafkasya Cumhuriyetlerindeki Üniversiteler ile Araştırma Enstitülerinin genç temsilcilerinin de katılacağı “Kuzey Kafkasya Tarihi ve Kültürü” konulu tez çalışmaları onaylanmış doktora öğrencileri ile doktoralarını tamamlamış ve 40 yaşını aşmamış genç uzmanların katılımı ile 2019 yılı yaz döneminde 10 gün sürecek tanışma ve Çerkes halklarının dünü, bugünü ve geleceğine yönelik olarak farklı görüş ve önerilerin tartışılacağı bir organizasyon hazırlığına başlamış bulunuyoruz. Katılımı muhtemel genç akademisyenlerin sayılarını, ihtisaslarını, iletişim bilgilerini edinip, kendileriyle mutabakat sağlamak, bütçelendirip projelendirilerek ilgili mercilere altı ay önceden sunabilmek için katkılarınıza ihtiyacımız vardır. 31 Aralık 2017 tarihine kadar Türkiye ve başkaca ülkeler üniversitelerinde görev yapan genç akademisyenler ve çalışmaları hakkında KAFDAV’a net bilgiler ulaştırılmasını özellikle istirham ediyoruz.
Saygılarımızla

KAFDAV Yönetimi ve Bilim Kurulu

Sakarya Mah. Tekin Sok. No:17 Hamamönü Altındağ-ANKARA
Tlf: 0312 419 7330 Fax: 0312 419 7356
www.kafdav.org.tr, kafdav@kafdav.org.tr

Duyuru 3

Sayın hemşerilerimiz,

Gerek Türkiye’de gerekse Çerkeslerin dağınık olarak içinde yaşadıkları ülkelerde tarihçiler, arkeologlar, antropologlar, etnologlar, mitologlar ve sosyologlar gibi sosyal alanlarda toplumu bilgilendiren eser üreten uzmanların Kuzey Kafkasya ve Kuzey Kafkasya’nın eski halklarını (Çerkesleri) yeterince tanımadıkları için yetersiz ve yanlış bilgilerle dolu eserler üretiyor olmalarında hatanın bizde olduğunu düşündük. O nedenle bu güne kadar; coğrafyalarıyla, mitolojileriyle, tarihleriyle, kültürleriyle ve dilleriyle antik halklar olan Çerkeslerin geçmiş tarihine ait eserleri önceleyen bir yayın politikası izlemeye çalıştık. Bundan sonra da yayınlayacağımız eserlerin bir bölümü yine Kafkas halklarının geçmişi ile ilgili akademik çalışmaların tercümesi olmaya devam edecektir.

Buna karşın, özellikle gençlerimizi ve çocuklarımızı bilgilendirme amaçlı, içeriği; çok kısa Kafkas Tarihi ve coğrafyası, gelenekleri, mitolojisi, yaşanmış öyküleri, mevcut Kuzey Kafkas Cumhuriyetlerinin özet tanıtımı, tanınmış halk kahramanları, atasözleri, vecizeler ve benzeri bilgilendirici hususlar olmak üzere yayınlara da başlamış bulunuyoruz. Bu içeriklere uygun olarak hazırlanacak pedagojik yönü göz önünde bulundurulmuş boyama kitapları, çocuklara yönelik eğitici öykü-masal kitapları, gençlere yönelik bilgilendirici anılar, romanlar, makaleler, tez çalışması gibi konularda çalışması olan genç hemşerilerimizi “Kafkas Araştırma Kültür ve Dayanışma Vakfı-Kafdav” veya “Kafdav Yayıncılık İşletmesi” yönetimi ile irtibat kurmaya davet ediyoruz.
Selam ve saygılarımızla

KAFDAV VAKFI ile Yayıncılık İşletmesiYönetim Kurulları

Sakarya Mah. Tekin Sok. No:17 Hamamönü Altındağ-ANKARA
Tlf: 0312 419 7330 Fax: 0312 419 7356.
www.kafdav.org.tr, kafdav@kafdav.org.tr

Duyuru 4

KAFDAV ULUSLARARASI KONFERANSI NİSAN 2018’E ERTELENDİ

Projemizin, Kamu Finansal Kuruluş Fonu’ndaki son değerlendirme ve onayının gecikmesi nedeniyle 14-15 Ekim 2017 günleri gerçekleştirileceğini önceden ilân etmiş olduğumuz ve 29 katılımcıdan tebliğ özeti alınmış olan “EKONOMİK, SOSYAL, KÜLTÜREL VE SİYASAL YÖNLERİYLE DÜNYA’DA KUZEY KAFKASYA HALKLARININ (ÇERKESLER’İN) DURUMU” konulu uluslararası katılımlı Konferansımız finansal tahsis gecikmesi nedeniyle, Vakıf Yönetim Kurulu ile Kafdav Bilim Kurulu’nun ortak kararıyla zorunlu olarak Nisan 2018’e ertelenmiştir. Kamuoyuna ve tebliğ gönderen katılımcılara saygılarımızla duyuruz.
Ankara, 01.10.2017

Muhittin ÜNAL
Kafdav Başkanı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz